Van der Laan: geen hogere eisen

Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) ziet niets in het plan van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directeuren (VSCD) om hogere eisen te stellen aan theatergezelschappen en muziekgroepen over beter publieksbereik, andere repertoirekeuze en meer doorstroming van jong talent. Dat zei zij gisteren tijdens een VSCD-congres in Den Haag. Van der Laan was het eens met de VSCD-analyse dat er een probleem is met de afstemming van vraag en aanbod in de gesubsidieerde podiumkunsten, en dat podia en groepen beter moeten samenwerken. Maar zij vindt dat de overheid zich daar niet in moet mengen. De staatssecretaris heeft eerder al kenbaar gemaakt dat zij juist minder regels en eisen wil. Hans Onno van den Berg, directeur van de VSCD, zegt dat ook hij geenszins streeft naar een ,,Oost-Europees vierjarenplan'', en dat hij ook liever wil dat de gezelschappen en podia er zelf uitkomen, zonder ,,stok achter de deur'' van de overheid.