Vakantiepark zonder slagboom

De eerste permanente bewoners van villapark Lingemeer moeten binnenkort hun huis uit. ,,Een heel moeilijk probleem'', zegt minister Dekker.

Vakantievillapark Lingemeer in de gemeente Buren mist alles wat een recreatiepark nodig heeft. Er is geen slagboom, geen winkel en geen subtropisch zwembad. Wat er wel staat, vlakbij een grote zandwinningsplas langs de snelweg A15, zijn 340, grotendeels vrijstaande, woningen met eigen huisnummers en keurig onderhouden tuinen. Tijdens een snelle wandeling door de wijk wijst bewoner R. Binkhorst minister S. Dekker (VROM) op de grijze en groene afvalbakken. ,,Het wordt keurig gescheiden ingezameld, door de gemeente.'' Minister Dekker loopt in snel tempo door. Zij ziet al snel dat Lingegemeer in feite een normale woonwijk is. ,,Een prachtige locatie, met goed onderhouden huizen'', luidt haar conclusie. Maar zij ziet de wijk ook als ,,een heel moeilijk probleem''. Hoewel permanente bewoning van de huizen niet is toegestaan, heeft de gemeente dit ruim vijf jaar oogluikend toegestaan. Sinds enige tijd gedoogt Buren niet meer. Regels zijn regels, aldus wethouder C. Hekman en legalisering van Lingemeer doorkruist het gemeentelijk woningbouwprogramma. ,,Als de vakantiehuizen in Lingemeer als permanente woningen gezien worden, betekent dit dat wij de komende acht à tien jaar geen nieuwe woningen mogen bouwen. Dat kan ik de eigen eigen inwoners niet aan doen'', zegt Hekman.

Twee weken geleden is de gemeente door de Raad van State in het gelijk gesteld. Aan permanente bewoners mag vanaf morgen een dwangsom worden opgelegd die kan oplopen tot maximaal 90.000 euro per gezin. De eerste 23 gezinnen moeten binnenkort aantonen dat zij elders een hoofdadres hebben. ,,De gemeente is sans rancune bezig om ons failliet te maken'', zegt Binkhorst, voorzitter van de belangenvereniging van bewoners. Veel bewoners kúnnen niet eens verhuizen, zegt hij, want door het nieuwe beleid is de waarde van de woningen gedaald. Binkhorst stelt dat de gemeente valse verwachtingen heeft gewekt. In de koopcontracten staat weliswaar dat permanente bewoning niet is toegestaan, maar dit is nooit zo letterlijk opgevat. ,,De toenmalige wethouder zei tegen mij: `Ach Binkhorst, je gaat toch wel twee weken per jaar op vakantie.''' Wethouder Hekman ontkent dat zijn voorganger dit letterlijk heeft gezegd. ,,Alleen dat het handhavingstraject lang en moeizaam zou zijn.'' Volgens Hekman zijn hiermee geen verwachtingen gewekt, net zo min als door het feit dat de bewoners van Lingemeer gemeentelijke lasten betalen en staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Hekman: ,,Dat is hooguit wat tweeslachtig.''

Minister Dekker bereidt een nieuwe regeling voor inzake het permanent bewonen van vakantiehuizen. Deze moet ,,duidelijkheid bieden voor nieuwe situaties'' en ,,een oplossing bieden voor oude''. Tweede-Kamerleden van CDA en LPF hebben na de uitspraak van de Raad van State gepleit voor legalisering van Lingemeer. Dit heeft tot boze reacties van enkele gemeenten en de provincie Gelderland geleid. Zij doen veel moeite om een einde te maken aan illegale bewoning van vakantiehuisjes. ,,Het beleid is duidelijk en wordt door de Raad van State bevestigd. De roep om legalisering leidt alleen maar tot meer onrust'', zegt gedeputeerde Th. Peters.

Minister Dekker laat zich tijdens haar ,,oriënterend bezoek'' niet uit over de oplossing voor Lingemeer. Bewoner Gerard Ansing zegt dat hij bij zijn zus gaat wonen. De pyjama en de toilettas liggen al klaar, voor het geval daar gecontroleerd wordt. Zelf zal hij waarschijnlijk opvallend vaak in Lingemeer te vinden zijn. ,,Niemand kan mij verbieden dat ik hier elke dag ben. Ik mag er alleen niet altijd slapen.''

    • Martin Steenbeeke