Topman Van Lanschot

Van Lanschot Bankiers krijgt per 2 januari een nieuwe bestuursvoorzitter. Vanaf die datum zal F. Deckers de bank uit Den Bosch gaan leiden. Deckers is momenteel de baas van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro.

Dit heeft Van Lanschot vanmorgen bekendgemaakt. De bank neemt afscheid van H. Baeten (59) die eind vorig jaar de leiding kreeg bij Van Lanschot toen bestuursvoorzitter B. Heemskerk plots overstapte naar de Rabobank.

Deckers werd de afgelopen jaren bekend als de man die de grote reorganisatie doorvoerde bij ABN Amro Nederland. De sanering, die begin dit jaar werd afgerond, kostte duizenden banen. Tijdens de reorganisatie ontstond veel beroering over de zogenaamde `misbaarheidsbrief' die werknemers kregen en waarin stond of ze misbaar waren of niet.

Bij Van Lanschot hoeven de werknemers voorlopig niet bezorgd te zijn, Deckers heeft geen plannen om de bank op te schudden. ,,Een belangrijke reden om deze stap te nemen is juist dat Van Lanschot goed op orde is'', zei Deckers vanmorgen. ,,Bovendien krijg ik nu de eindverantwoordelijkheid.'' Van Lanschot richt zich met name op de vermogende particulier. Vorig jaar boekte het een winst van 97,5 miljoen euro en in het eerste halfjaar van 2003 steeg de winst met 4,1 procent naar ruim 53 miljoen euro.

Deckers zal ABN Amro per direct verlaten. ,,Het zou ongepast zijn om tot 31 december te blijven en dan meteen bij een concurrent te beginnen.'' Deckers wordt opgevolgd door J.P. Schmittmann, momenteel verantwoordelijk voor vermogende particuliere klanten bij ABN Amro.