Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Hoorzitting over Guantanamo Bay in het Europese Parlement. Ouders van gedetineerden, advocaten en Europarlementariërs discussiëren over de positie en de rechten van de gevangenen aldaar en over de houding van Europa ten opzichte van de VS. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. KLM-directeur Leo van Wijk over de overnameplannen van de KLM door Air France. Ned.3, 22.20-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek met Maxime Verhagen, fractievoorzitter van het CDA, over de opvolging van Jaap de Hoop Scheffer en het harde kabinetsbeleid. Aandacht voor de vergeten groep jong dementerenden, naar aanleiding van de Wereld-Alzheimerdag. Ned.1, 21.55-22.43u.

Barend & van Dorp. Gast Wouter Bos, fractieleider van de PvdA, over de tegenbegroting en de bezuinigingsplannen van het kabinet. Muziek door Soulvation. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Champions League. Speciale aandacht voor de westrijd La Coruña tegen PSV. Het rechtstreekse verslag, aanvang 20.40, wordt omlijst door een voorbeschouwing en een nabeschouwing. Daarna samenvattingen van de overige gespeelde wedstrijden: Anderlecht-Bayern München, Celtic-Olympic Lyon, Inter Milan-Dynamo Kiev, Lokomotiv Moskou-Arsenal, Monaco-Aek Athene, Galatasaray-Real Sociedad en Olympiakos-Juventus. Ned.2, 20.25-0.37u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: Khomeini naar Iran. Reconstructie van de wederkomst van ayatholla Khomeiny. Zie tv-vooraf. Ned. 3, 20.55-21.30u.

Wie was Mozes? Documentaire over de vraag of de verhalen in de bijbel op waarheid berusten of niet. Ned.1, 23.13-0.10u.

FILM

De stilte rond Christine M. (Marleen Gorris, 1982, Nederland). Speelfilmdebuut van de latere regisseur van o.a. Antonia was succesrijkste Nederlandse film van 1982. Feministische thriller over psychiatrisch onderzoek naar en proces tegen drie vrouwen (Nelly Frijda, Henriëtte Tol en Edda Barends) die zonder duidelijk motief de eigenaar van een kledingzaak hebben vermoord. Eertijds volgens deze krant ,,een spannende, zeer geestige film die ongemerkt een serie belangrijke mededelingen doet.'' RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Boomerang (Reginald Hudlin, 1992, VS). Narcistisch en stupide komisch vehikel voor superster Eddie Murphy. Alle vrouwen proberen deze yuppie-hengst te verleiden. Ook met Halle Berry, Grace Jones. Veronica, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

El Medina (Yousry Nasrallah, 1999, Frankrijk/Egypte). Derde speelfilm van leerling van Youssef Chahine portretteert een illegale Egyptenaar die in Parijs graag acteur wil worden maar als show-bokser de kost verdient. Dan verliest hij na een ongeval zijn geheugen. TV5, 22.30-24.00u.

It's Pat (Adam Bernstein, 1994, VS). Mislukte poging tot komedie rond Julia Sweeney's androgyne typetje Pat uit Saturday Night Live. ARD, 0.50-2.00u., tweetalige uitzending.

The Steal (John Hay, 1994, Engeland). Komische thriller. Amerikaanse computerexpert Helen Slater moet corruptie van Britse bank aantonen. BBC1, 1.05-2.40u.

The River (Mark Rydell, 1984, VS). Drama over het wrede economische lot van Amerikaanse boeren. De strijdvaardigste rol is voor de vrouw weggelegd: boerin Sissy Spacek trotseert, met Mel Gibson aan haar zijde, overstromingen en noodweer. Morgen, SBS6, 12.00-14.10u., onderbroken door reclame.

.The Crooked Mile (Stephen Kane, 2001, Ierland). Bejubelde jeugdfilm is Ierse roadmovie waarin 9-jarig meisje op zoek gaat naar haar vader. Morgen, Ned.3, 13.38-14.58u.

RADIO

Is dit nog wel jazz? In het programma over geïmproviseerde muziek zonder grenzen aandacht voor nieuwe cd's met funkjazz & ambient groove van Javon Jackson, Steve Coleman & Five Elements, Blast en Bugge Wesseltoft. Radio 4, 19.00-20.02u.

De avonden. Na het literair-muzikale radiovariété Music-Hall met muziek van Arthur Ebeling een gesprek met drie striptekenaars over de rol van hun hoofdfiguren in hun (dagelijks) leven. Aan het woord komen Maaike Hartjes, Pieter Geenen en Theo van den Boogaard. De vijfde aflevering van de serie meesterwerken uit de Afrikaanse popmuziek gaat over muziek uit Congo. 747AM, 22.02-0.02u.