Rusland stelt ratificatie `Kyoto' uit

Rusland zal het Kyoto-protocol, bedoeld om de opwarming van de aarde als gevolg van het broeikaseffect terug te dringen, voorlopig niet ratificeren. Het protocol kan daardoor niet in werking treden.

President Vladimir Poetin heeft gisteren in Moskou, aan het begin van een wetenschappelijke conferentie over klimaatverandering, gezegd dat Rusland alle gevolgen van het protocol, in 1997 tussen de landen van de Verenigde Naties overeengekomen, op een rijtje wil zetten en dan pas een besluit zal nemen. Poetin liet er geen misverstand over bestaan dat daarbij zorgvuldig zal worden gekeken naar ,,het nationale belang van Rusland''. Critici zeggen dat Rusland al drie jaar de tijd heeft gehad om de gevolgen van `Kyoto' te onderzoeken. Zij sluiten niet uit dat Rusland met nieuwe eisen komt.

Doordat de Verenigde Staten (goed voor 36,1 procent van de uitstoot van kooldioxide in het ijkjaar 1990) Kyoto hebben afgewezen, is ratificatie door Rusland (17,4 procent) vereist om te zorgen dat de deelnemende landen gezamenlijk ten minste verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de CO2-uitstoot, een criterium voor inwerkingtreding van het protocol.

De Russische autoriteiten zijn verdeeld over de gevolgen van ratificatie. Rusland hoeft, door de economische crisis in de jaren negentig, niets te doen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Sterker nog, het land mag veel meer kooldioxide uitstoten dan het in feite doet. Dat `overschot' kan in de vorm van zogeheten emissierechten worden verkocht aan landen die problemen hebben hun doelstelling te halen. Maar doordat de VS niet meedoen zijn die emissierechten veel minder waard dan aanvankelijk werd verwacht.

Volgens Poetin kan Rusland mogelijk zelfs profiteren van een opwarming van de aarde. ,,Er wordt vaak gezegd, schertsend of serieus, dat het voor een noordelijk land als Rusland niet zo slecht is als het twee tot drie graden warmer wordt'', aldus Poetin. ,,Misschien zou het zelfs wel goed zijn. We zouden minder geld kwijt zijn aan bont en andere warme dingen en volgens landbouwspecialisten zou de graanproductie toenemen.''

Volgens Russische milieudeskundigen zou het land op basis van Kyoto veel geld kunnen binnenhalen aan investeringen voor de modernisering van energievoorziening en industriële productie. Ook met zo'n modernisering, die tot doel heeft de productie schoner te maken, kunnen landen emissierechten verdienen.

Milieuorganisaties vrezen dat de Russische terughoudendheid het gevolg is van Amerikaanse druk. Een Russische econoom zei eerder deze maand ,,indirecte bewijzen'' te hebben van omkoping van Russische overheidsfunctionarissen door Amerikaanse bedrijven.

Russische tegenstanders van Kyoto zeggen dat de olieprijzen kunnen dalen na ratificatie, omdat de vraag naar olie zou kunnen afnemen. Na afloop van een ontmoeting met president Bush op Camp David, afgelopen weekeinde, wees Poetin op het belang van de VS voor de Russische olie-export. ,,In de eerste zes maanden van dit jaar is de omvang van de wederzijdse handel met een derde toegenomen'', aldus Poetin. ,,We hebben een dialoog met de VS over de energiemarkt [...] ook op het allerhoogste niveau. En het is moeilijk om te zeggen wat de olieprijs zou zijn, als zo'n dialoog er niet was.''