Reserves belegger bij deal van KLM

Beleggers reageerden vanochtend afwachtend op de aangekondigde overname van KLM door Air France. De aandelenkoers van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij steeg weliswaar met 14 procent naar 14 euro, maar bleef daarmee een paar dubbeltjes onder het bod van de Fransen.

Air France wil de aandeelhouders van KLM betalen met een combinatie van nieuw uit te geven aandelen en warrants. De partners berekenen zelf de waarde van het bod op 16,74 euro per aandeel, maar daar zit een `theoretische waarde' van 1,68 euro in. De warrants geven het recht om vanaf 1,5 jaar na de overname aandelen Air France te kopen tegen 20 euro per stuk. Maar deze effecten kunnen ook waardeloos aflopen. De ruilverhouding van aandelen Air France die voor KLM-stukken is vastgesteld was gisteren – op basis van de slotkoersen van Air France en KLM op maandag – 15,06 euro waard. Een koersdaling vanochtend van Air France maakte de hoogte van het bod echter een stuk minder aantrekkelijk. In Parijs daalde de koers van Air France met 5 procent naar 13,05 euro. Daarmee kwam het Franse bod vanochtend uit op 14,35 euro. KLM noteerde daar vanochtend 2,5 procent onder.

De overname van KLM zette vanochtend ook andere luchtvaartaandelen in Europa in beweging. In Frankfurt daalde de koers van het Duitse Lufthansa met 1,5 procent. British Airways daarentegen steeg in Londen met bijna 3 procent. Alitalia, dat op termijn overweegt mee te doen met Air France-KLM, zakte met 0,3 procent.

De effectenbeurzen in Europa wisten vanmorgen niet goed richting te bepalen. De meeste beurzen openden positief om vervolgens weer weg te zakken. In Amsterdam noteerde de toonaangevende AEX-index aan het einde van de ochtend 312 punten, iets lager dan het slot van gisteren.

Op het Damrak keken beleggers onder de hoofdfondsen vooral naar supermarktonderneming Ahold. Het fonds steeg bijna 3 procent tot 8,37 euro. Het concern zou vandaag de jaarcijfers over 2002 afleveren bij banken, maar dat is een dag uitgesteld. De beleggers krijgen de cijfers nu donderdag.

De meeste beurzen in Europa stonden aan het eind van de ochtend lager dan maandag. Alleen de beurs van Londen stond op winst ( plus 0,3 procent). De euro liep verder op. Vanochtend kostte een euro 1,1680 dollar tegen 1,1580 dollar gisteravond.