`Phileine' en `Van God los' in strijd om Gouden Kalf

Met negen nominaties maakt `Phileine zegt sorry' kans op een maximale hoeveelheid Gouden Kalveren tijdens de prijsuitreiking van het Nederlands Filmfestival. `Van God los' blijft daar met zeven nominaties niet ver bij achter.

Uit de ene kant van de zaal klinkt gejuich. Uit de andere gejoel. De bekendmaking van de nominaties voor de Gouden Kalveren, die aanstaande vrijdag op de slotavond van het 23ste Nederlands Film Festival in Utrecht zullen worden uitgereikt, werd al snel een wedstrijdje tussen openingsfilm Phileine zegt sorry van Robert Jan Westdijk en Van God los van debuterend regisseur Pieter Kuijpers. De eindstand kwam op negen nominaties voor Ronald Giphart-verfilming Phileine en zeven voor Kuijpers vrije interpretatie van de lotgevallen van de bende van Venlo.

Bedie films nemen het tegen elkaar op in de categorieën Beste Scenario, Beste Regie en Beste Film. Phileine-vertolkster Kim van Kooten werd met Katja Schuurman (interview) en Miryanna van Reeden (Liever verliefd) genomineerd voor Beste Actrice. Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weeber uit Van God los zien Michiel Huisman uit Phileine zegt sorry tegenover zich. In totaal zal de jury onder voorzitterschap van producent Chris Brouwer zestien Gouden Kalveren uitreiken.

Opmerkelijk is dat de veteranenjury zo ondubbelzinnig haar waardering heeft uitgesproken voor energieke, eigenwijze, jonge Nederlandse cinema. Oscarinzending De tweeling kreeg weliswaar nominaties voor Beste Regie en Beste Film en drie technische prijzen, maar deelde niet mee in de euforie die beide andere films ten deel viel. Maar er zijn ook nog andere rekensommen mogelijk. Met de nominaties voor Phileine zegt sorry en Van God los is ook omroep BNN een winnaar, die in beide films investeerde en daarmee de rol begint over te nemen van traditionele filmstimulerende omroepen als de VARA (geen enkele film in competitie) en de VPRO (het voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek genomineerde De arm van Jezus van André van der Hout). Deze tendens werd ook door de Kalveren-jury in hun rapport gesignaleerd en vooral de behoudende omroepen Tros en EO kregen een veeg uit de pan. Ook productiehuis IdtV van Anton Smit en Hanneke Niens mag zich met kanshebbers Van God los en De tweeling gelukkig prijzen. Dat hun derde grote film Cloaca van Willem van de Sande Bakhuyzen naar een theaterhit van Maria Goos door de hoofdjury genegeerd werd hoeft niets te betekenen. Er is immers nog altijd zoiets als een Speciale Juryprijs mogelijk.

Grote afwezigen zijn de `buitenlanders' in het programma. Belgen Julien Vrebos (The Emperor's Wife), Dorothée van den Berghe (Meisje) en Stijn Conincx (Verder dan de maan) en Brit Peter Greenaway (The Tulse Luper Suitcases) kwamen ondanks Nederlandse inbreng niet voor Kalveren in aanmerking. Familiefilms Pietje Bell en De schippers van de Kameleon komen ook nauwelijks aan bod.

Uit de rijke documentaireoogst gingen nominaties naar de lange documentaires van Sarah Vos (Campus Vught), Pieter-Rim de Kroon en Maarten de Kroon (Hollands licht) en Chris Relleke en Jacha de Wilde (Starkiss - Circusmeisjes in India). Bij het langere tv-drama waren er nominaties voor Klem in de draaideur van Peter de Baan, Najib & Julia van Theo van Gogh en voor De Ordening van Pieter Kuijpers. Hun camerawerk leverde Paul van den Bos (Hollands licht), Bert Pot (Phileine zegt sorry) en Piotr Kukla (De Tweeling) nominaties op.

De Gouden Kalveren zullen vrijdagavond worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse film.