OMID

In 1998 verscheen vanuit het niets een prachtig project van ene OD, een onbekende producer die op de door hem samengestelde en georkestreerde verzamelaar Beneath the surface een keur aan underground MC's liet uitblinken op ruimtelijke beats die zeer sfeervol en muzikaal waren. Het deed een doorbraak van OD, alias OmiD Walizadeh, verwachten, maar de in LA wonende producer ging weer ondergronds en zette slechts sporadisch zijn handtekening onder een track van deze of gene.

Nu komt hij eindelijk op het progressieve label MUSH met zijn eerste echte soloalbum Monolith en de sfeer van zijn eerste meesterwerk is gelukkig ook direct terug van weggeweest. Of de Iraanse afkomst van OMID verantwoordelijk is voor het onmiskenbare geluid dat hij uit de mengtafels weet te toveren, blijft moeilijk vast te stellen, maar zeker is dat hij temidden van de ontelbare experimenterende dj's in de underground een van de opvallendste én meeslependste producers is.

Anders dan veel van zijn collega's verliest hij zich niet in geluidscollages en gefröbel op de computer, maar houdt hij zich op unieke wijze aan universele hiphopwetten. Dat de instrumentaaltjes wat bleekjes afsteken bij de `beats and rhymes tracks' komt dan ook vooral omdat hij net als in 1998 de top van de underground mc's heeft uitgenodigd. Een verademing, Omids Monolith, na alle te ver doorgevoerde knutselplaten van zijn Amerikaanse vakbroeders van het laatste halfjaar.

OMID, Monolith; MUSH/Konkurrent; MH-221

    • Nanne Tepper