Nobelprijs wordt donderdag bekend

De Nobelprijs voor literatuur 2003 wordt aanstaande donderdagmiddag om 13.00 uur toegekend. Dit heeft de Zweedse Academie vanmorgen bekendgemaakt. De prijs van 1,11 miljoen euro, die traditioneel op een donderdag in oktober valt, werd vorig jaar verrassend gewonnen door de Hongaarse romancier Imre Kertész, en in 2001 door de Indiaas-Caraïbische schrijver V.S. Naipaul. Als belangrijke kandidaten worden dit jaar onder meer gezien: Mario Vargas Llosa en Philip Roth (het is dertien jaar geleden dat de prijs voor het laatst naar een Amerikaan ging) alsmede Margaret Atwood, Susan Sontag en de Algerijnse Assia Djebar (de Poolse dichteres Wislawa Szymborska was in 1996 de laatste vrouw). Nederlandse namen die in Nobelprijskringen worden genoemd zijn Hugo Claus, Harry Mulisch en Cees Nooteboom. Veelgenoemde dichters zijn de Amerikaan John Ashbery, de Fransman Yves Bonnefoy en de Zuid-Afrikaanse Wilma Stockenström en Antjie Krog.