Kliq krijgt groot contract defensie

Kliq Employability zal de herplaatsing gaan uitvoeren van defensiemedewerkers die de komende jaren hun baan verliezen door bezuinigingen. Het gaat om ongeveer 5.000 mensen. Dit is vanmorgen bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Kliq Employability is onderdeel van Kliq Groep, waarvan alle aandelen in handen zijn van de staat. Het grootste onderdeel van Kliq is de voormalige Arbeidsvoorziening, Kliq Reïntegratie. Sinds zijn verzelfstandiging in 2002 heeft Kliq Reïntegratie financiële moeilijkheden. In augustus van dit jaar kreeg het bedrijf een kapitaalinjectie van de staat van maximaal 55 miljoen euro.

Bij Defensie gaan de komende jaren bijna 12.000 banen verloren. Daarbij vallen veel gedwongen ontslagen, verklaarde staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie op Prinsjesdag, ongeveer 5.000. Voor hen probeert Kliq nieuw werk te vinden. Het gaat om zowel burgerpersoneel als militairen.

Het ministerie heeft deze zomer verschillende reïntegratie- en outplacementbedrijven (onder meer Randstad Rentree, Focus, Van Eden & partners, Start en Kliq) uitgenodigd om een offerte uit te brengen voor het defensiecontract. Twee weken geleden werd aan de bedrijven medegedeeld dat Kliq de opdracht krijgt. ,,Kliq had economisch de meest voordelige aanbieding'' zegt een woordvoerder van defensie. ,,Dat betekent de beste prijs-kwaliteitsverhouding, niet de goedkoopste.'' Defensie en Kliq wilden niet zeggen wat de begeleiding per persoon kost. Volgens bestuurder Ray van Blommestein van loopbaanadviesbureau Focus krijgt Kliq 2.500-3000 euro per medewerker, waarmee de waarde van de opdracht – uitgaand van 5.000 mensen – maximaal 15 miljoen euro is.

Van Blommestein betwijfelt of Kliq 'geëquipeerd' is voor de hele groep medewerkers. ,,Er zitten generaals en luitenant-kolonels tussen. Kliq heeft geen traditie in het topsegment.'' Van Blommestein denkt dat de prijs te laag is, omdat het defensiepersoneel veel behoefte heeft aan ondersteuning. ,,Het is een moeilijke markt, en je moet er rekening mee houden dat er langdurige begeleiding nodig is. Dat kan niet voor dat bedrag.'' Defensie weerspreekt dat militairen moeilijk te plaatsen zijn.

Bij Kliq Employability werken 250 mensen. Het bedrijf schakelt naar verwachting andere outplacementbedrijven in. Daarvoor wordt overlegd met Defensie. Kliq Employability wordt waarschijnlijk verkocht aan het Belgische Solvus, moederbedrijf van uitzendbureau Content.

    • Elsje Jorritsma