Kern hockeyteam wil af van Bellaart

Binnen de Nederlandse mannenhockeyselectie staat de positie van bondscoach Joost Bellaart ter discussie. Aanvoerder Jeroen Delmee en vice-captain Teun de Nooijer hebben gistermiddag in een gesprek vice-voorzitter Koos Formsma van de Nederlandse hockeybond (KNHB) op de hoogte gebracht van de diepgewortelde onvrede, die is geëscaleerd na het mislukte Europees kampioenschap (vierde plaats), eerder deze maand in Spanje.

Het is deels teleurstelling die de internationals heeft aangezet tot de gang naar het bestuur, maar achter die ontgoocheling schuilt een nijpender probleem, bevestigen verscheidene bronnen in en rondom de ploeg: het disfunctioneren van Bellaart. Hij zou te emotioneel zijn, te veel uit zijn op persoonlijke eer en glorie, geen invulling geven aan zijn functie, maar wel overal een mening over hebben, tactisch onvoldoende onderlegd zijn en een zigzagkoers varen.

Vanaf zijn vakantie-adres in Oman reageerde Bellaart vanmorgen stomverbaasd op de motie van wantrouwen. ,,Dit beschouw ik niet als een cadeautje, nee. Wat mij verbaast én zorgen baart, is het feit dat dit allemaal aan het licht komt terwijl ik het land uit ben. In de bijna drie jaar dat ik nu bondscoach ben, heb niet één keer gehoord, gevoeld of gemerkt dat er sprake zou zijn van een gebrek aan draagkracht. Zeg nou zelf: als ik dat wel zou hebben geweten, dan was ik toch niet op vakantie gegaan?''

Een deel van de klachten is evenwel allerminst nieuw. Een jaar geleden, kort na het WK in Maleisië (derde plaats), dreigde de bom al te barsten. Een van de internationals onthulde toen dat Bellaart inconsequent te werk ging. Hij zou tegenstrijdige signalen afgeven en daarmee voor onrust zorgen.

Bellaart (50) zou na het EK alleen met De Nooijer hebben geëvalueerd, tot ongenoegen van met name aanvoerder Delmee. Die hield zich vanmorgen op de vlakte. ,,Ik zeg nu even niks.'' Bellaart zou bij die gelegenheid hebben laten weten de bezem door de selectie te willen halen. Dat was voor een vijftal routiniers aanleiding voor een crisisberaad en bij het bestuur (Formsma) een verkapt ultimatum uit te spreken.

Bellaart ontkent `een grote schoonmaak' te hebben aangekondigd. ,,Sterker nog: na het EK heb ik tegen de pers gezegd dat dit de groep is waarmee we verder gaan op weg naar de Spelen. Daarbij heb ik wel aangetekend dat het geen `gesloten groep' is, maar dat lijkt me duidelijk. Ik begrijp niet dat mensen na een mislukt EK zo in paniek raken. Daar maak me ik me zorgen over, niet over mijn eigen positie. Het gaat hier niet om mij, laat dat duidelijk zijn. Als het bestuur vindt dat ik goed genoeg ben, dan ben ik dat. Zoniet, dan sturen ze me weg.''

Formsma erkent gisteren gesproken te hebben met Delmee en De Nooijer, maar wenst net als beide spelers in kwestie geen details prijs te geven over ,,het evaluatiegesprek''. Bellaart keert dit weekeinde terug. Tot die tijd geldt een afkoelingsperiode, maar: ,,Wij gaan nooit voor spelers door de knieën'', waarschuwde de voorzitter van de commissie tophockey, die voor volgende week een gesprek heeft belegd.

Twee weken geleden gaf teamarts en `vertrouwenspersoon' Piet-Hein Kolkman al een signaal af. De gepensioneerde gynaecoloog, sinds twee jaar verbonden aan én zeer populair binnen de spelersgroep, kan zich niet langer verenigen met het beleid van Bellaart en stopt. ,,Ik zou mijn beweegredenen wel van de daken willen schreeuwen, maar het lijkt me verstandiger dat ik mijn mond houd'', zei hij vanmorgen.

Fysiotherapeut Reinier van Dantzig overweegt eveneens op te stappen. In een persoonlijke brief gericht aan Bellaart heeft hij vorige week zijn ongenoegens uiteengezet. ,,Die brief is door Joost kennelijk doorgestuurd naar de bond en wordt nu gebruikt als breekijzer.'' Naar verluidt zijn ook assistenten Michel van den Heuvel en Hans Streeder uiterst ontevreden.

Behalve de positie van Bellaart staat ook de eenheid binnen de ploeg op het spel. Een deel van de spelersgroep is bereid de tekortkomingen van de coachvoor lief te nemen en acht wijzigingen in de begeleidingsstaf, zo kort voor de Olympische Spelen in Athene, niet verstandig. Een ander deel zegt onder geen beding verder te willen met de coach, die zijn laatste beetje krediet in hun ogen verspeelde met zijn `ongepaste en emotionele uitbarstingen', vlak na het verloren halve-finaleduel tegen Spanje. Olympisch succes mét Bellaart is uitgesloten, menen zij.

Ook in bondskringen zijn lichte twijfels gerezen. Met ergernis namen de bestuurders bijvoorbeeld kennis van Bellaarts uitspraken, daags na de nederlaag tegen Spanje. Uit woede over het gevaarlijke en niet-bestrafte uitlopen van de tegenstanders bij een strafcorner zinspeelde de coach op harde tegenmaatregelen. ,,Ik overweeg tegen mijn cornerschutters te zeggen: Ga maar spelers raken, vermink ze maar.'' Geschrokken is men bovendien van de diepe ontgoocheling die zich na het demasqué tegen het gastland meester van hem maakte. De opvolger van de drie jaar geleden weggestuurde Maurits Hendriks bleek niet in staat tot relativeren.

Olympisch kampioen Nederland eindigde bij het EK als vierde. Dat was niet alleen de slechtste EK-prestatie uit de geschiedenis, maar betekende ook dat de selectie veroordeeld is tot het spelen van het olympisch kwalificatietoernooi.

    • Mark Hoogstad