HSP-er

Amicisseme,

Qua strategie lijk je wel wat op Bin Laden. Niemand weet waar jij je schuilhoudt, maar af en toe stuur je een boodschap de wereld in. Anders dan Bin Laden weet je behoorlijk verwarring te stichten onder je supporters. Eerst laat je in de Voce di Romagna afdrukken dat je stopt met wielrennen (`Ik voel mezelf in alles ex-wielrenner. Ik ben nota bene vijftien kilo aangekomen'.), nu lees ik weer dat Marco Pantani op zijn schreden terugkeert: `Het waren alleen maar gevoelens die ik uitsprak. Het was geen besluit. Er is nog niets beslist.' Kennelijk heeft die behandeling in de psychiatrische kliniek weinig uitgehaald.

Laat mij dan maar de vinger op de zere plek leggen, Marco en ik zeg je dit als vriend: je bent te gevoelig voor deze wereld. Alle rampen die bij voortduring als ongenode gasten je leven binnenstormen vinden hun rechtvaardiging in je extreem gevoelige natuur. Rampen ruiken dat. Ik zal jou en je kwaal ook meteen een naam geven: je bent een HSP-er, a highly sensitive personality. Wat jij nodig hebt is een stabiele vrouw.

Gek genoeg lees ik nooit iets over de vrouwen in je leven. Houd je die voor de buitenwacht verborgen? Of houd je ze op afstand? Hebben ze je hypergevoelige hartje al te vaak gebroken? Rampen komen vaak vermomd als vrouw voorbij. Mijn oude ploegleider bezwoer het me meermaals in scherpe Amsterdamse tongval: `Frauwe, 't slechtste ras tat er is.' Dan word je kieskeurig. Word jij hierin wel goed gecoacht bij Mercatone Uno? Of zit dit tegenwoordig niet meer in het pakket? Ik ga je nu iets aardigs vertellen.

`Nee maar, nu wordt me ineens het een en ander duidelijk', riep mijn eega een tijdje geleden. `Je bent een HSP-er'.

Ze las een artikel over mensen zoals jij en ik. Natuurlijk wist ik allang dat ik er een was, maar ik vond het toch fijn er nu een label aan te kunnen hangen. Belangrijker was dat het artikel een aantal tips gaf: hoe er mee om te gaan als partner. Een gebruiksaanwijzing als het ware. Sindsdien bereiken we vele nieuwe hoogtepunten op het heroïsche slagveld dat huwelijk heet.

Zo eenvoudig is het, Marco. En ik zweer het je, ik ga je die gebruiksaanwijzing leveren voor in je binnenzak. Graag ben ik je behulpzaam bij het zoeken naar een geschikte partner. Stabiliteit is het woord dat met gouden letters in jouw toekomst staat. Ik zet je verdomme terug in het zadel. Wat? Ik bel Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc vast op, dat je d'r aan komt.

Je twintower,

P.

    • Peter Winnen