Het is weer fijn Spartaan te zijn

Met Sparta gaat het goed. De sfeer is prima, de financiële crisis is bijna voorbij, het stadion loopt weer vol en de club werd bijna periodekampioen

De champagne stond zondag al klaar op Het Kasteel. Na drie donkere jaren met de degradatie naar de eerste divisie in het seizoen '01-'02 als dieptepunt zou bij de voetbalclub uit Rotterdam-West eindelijk weer een feestje worden gevierd. Winst tegen FC Dordrecht was voor Sparta genoeg voor het behalen van de eersteperiodetitel en plaatsing voor de nacompetitie. Maar de flessen werden niet ontkurkt na de 2-1 thuisnederlaag. Ondanks deze domper rekent Sparta op deelname aan de nacompetitie. Bij de in 1888 opgerichte voetbalclub, die uit het dal klimt, is de sfeer weer prima.

,,We zitten op alle fronten in de lift. De mensen zijn weer blij dat ze Spartaan zijn. De beleving op het veld is terug en organisatorisch staat de club er nu goed voor'', zegt algemeen directeur Peter Bonthuis. Samen met het nieuwe bestuur heeft hij schoon schip gemaakt bij Sparta, dat vorig seizoen de rekening gepresenteerd kreeg voor jarenlang wanbeleid.

De schuldenlast volgens Bonthuis circa 8,5 miljoen euro maakte het voortbestaan van Sparta vorig seizoen onzeker. Maar de gemeente Rotterdam bracht redding door voor 6 miljoen euro de aandelen van het stadion te kopen en een overbruggingskrediet van 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. Volgens Bonthuis heeft de club zelf voor ongeveer 1 miljoen euro gesaneerd. Onder meer door het voortijdig beëindigen van spelerscontracten, inkrimping van het aantal kantoormedewerkers en besparingen op de boetes en rentes als gevolg van de betalingsachterstand bij het spelersfonds CFK.

Schuldenvrij is Sparta nog niet, maar mede door de hulp van een groep Sparta gezinde sponsors ziet de financiële situatie er weer rooskleurig. ,,We werken nu met een begroting van 4,5 miljoen euro op jaarbasis. Dat was, inclusief tekorten, 9 miljoen. We zijn bij de huidige begroting uitgegaan van 2.500 seizoenkaarten en dat hebben we gehaald'', zegt Bonthuis.

De losse verkoop was geraamd op duizend kaarten per duel, maar is door de goede prestaties Sparta was tot voor dit weekeinde koploper ruim overtroffen. Gemiddeld komen er 4.500 mensen bij thuiswedstrijden; bij het duel met Dordrecht waren zelfs 6.885 toeschouwers. In de eredivisie trok Sparta zeven- à achtduizend bezoekers.

Wat Bonthuis betreft is Sparta financieel en bestuurlijk op de goede weg. ,,De sfeer is prima, zowel onder spelers als supporters. Die mineurstemming is helemaal weg'', doelt hij op de deceptie na de degradatie en de anonieme rol die Sparta vorig seizoen in de eerste divisie speelde. Op lange termijn mikt het bestuur op terugkeer naar de eredivisie. ,,Als je dat niet wilt, kun je beter bij de amateurs gaan spelen. Als het organisatorisch goed zit en het spel op het veld beter wordt, komt het clubgevoel ook terug.''

Volgens woordvoerder Nico de Borst van de supportersvereniging is dat gevoel nooit weggeweest bij het publiek. ,,Na drie rampseizoenen en alle negatieve publiciteit waren er vorig seizoen gemiddeld toch 4.500 supporters. Terwijl we voor het eerst in de eerste divisie speelden en het voetbal helemaal niks was.''

Na het echec tegen Dordrecht is er volgens De Borst geen man overboord. ,,We moeten nu het verstand erbij houden. Het klinkt misschien gek, maar we verlangen op Het Kasteel zo naar Feyenoord. Nu zijn we opgezadeld met `dat geneuzel' van Excelsior. Die club heeft toch geen identiteit. Sparta heeft veel meer traditie en is de tweede club van Rotterdam. We verlangen naar een echte derby.''

De Borst is ervan overtuigd dat Sparta het ergste leed achter de rug heeft . ,,Vorig jaar ging het om het behoud van de club, voetbal kwam op de tweede plaats. Nu kan er nieuw beleid worden gevoerd. De spelersgroep straalt weer plezier uit en de band met de supporters is verbeterd. Nu er minder wordt gescholden vanaf de tribunes, komen de spelers vaker in het supportershome. En de technische staf bestaat helemaal uit oud-Spartanen met een goede uitstraling en veel voetbalkennis.''

Een compliment voor hoofdtrainer Mike Snoei, die vorig seizoen bij Vitesse werd ontslagen. Hoewel hij zondag, na ,,de slechtste wedstrijd van het seizoen'', constateerde dat enkele spelers niet tegen de druk waren bestand, ziet Snoei vooral positieve ontwikkelingen.

,,Sparta had behoefte aan routine. Door de komst van spelers als David Nascimento (RBC), Frank Broers (Emmen), Evgeniy Levchenko (Vitesse) en Frank Kooiman (terug van PSV) is er evenwicht in het elftal'', zegt Snoei, die bovendien erg blij is met de van Ajax geleende David Mendes da Silva.

De koppositie na zeven duels had Snoei niet verwacht, omdat hij zes nieuwe spelers moest inpassen. ,,De ploeg vormde snel een eenheid, ook buiten het veld. Sparta was klinisch dood. Er is veel gebeurd. Meteen promotie eisen, leidt tot een onwerkbare druk.''

De nederlaag tegen Dordrecht heeft het vertrouwen volgens de trainer niet aangetast. ,,Het gaat weer goed met Sparta; we hobbelen gelukkig niet meer anoniem mee. Zondag waren er stoeltjes bezet die al drie jaar leeg waren. En bij uitwedstrijden zit het uitvak ook vaak vol.''

Die opleving komt voor Snoei als geroepen, want de coach kwam naar Rotterdam om `plezier in de voetballerij' terug te vinden. ,,Het ging me aan het hart, dat Sparta zo diep was gezonken. Een club met zoveel historie spreekt tot de verbeelding en moet terug naar de eredivisie. De spelerssalarissen zijn hier en daar nog te hoog, maar de tijd van absude tekengelden is gelukkig voorbij.''

    • Pieter de Vries