Gloeiauto met gevoel

Elke dag in een andere kleur auto rijden die ook nog een warme, zachte gloed uitstraalt? Dat kan met de GloCar, een ontwerp voor een lichtgevende, gloeiende auto. De GloCar is een ontwerp van de Nederlandse auto-ontwerper Laurens van den Acker, werkzaam bij de Brand Imaging Group van de Amerikaanse autofabrikant Ford Motor Company.

,,Mensen veranderen hun levensstijl steeds vaker en vaker. Er is een groeiende trend in persoonlijke uitdrukking, terwijl auto's totaal niet flexibel zijn. Eenmaal gekocht zit je vast aan de kleur en het interieur'', zegt Van den Acker. ,,De GloCar is precies het tegenovergestelde van Henry Fords slogan voor model T: hij is leverbaar in elke kleur zolang het maar zwart is. De GloCar kan juist elke gewenste kleur aannemen, zolang het géén zwart is. 's Ochtends breng je bijvoorbeeld je kinderen naar school in een oranje auto en daarna rij je naar je werk in een blauw gloeiende auto. Met de GloCar kun je door wisselende kleuren en lichtintensiteit zelf besluiten op te vallen of juist onopvallend in het verkeer op te gaan'', vertelt Van den Acker.

,,De GloCar is opgebouwd uit een aluminium space frame met een carrosserie van spuitgegoten doorschijnende kunststof panelen. De van kleur wisselende verlichting bestaat uit door een microprocessor bestuurde rode, groene en blauwe LED's. Voor de aandrijving is de GloCar voorzien van brandstofcellen. De auto heeft geen aparte lampen nodig. De zijkanten gaan gewoon knipperen als je wilt afslaan en de hele achterkant licht op als je remt. Dit bespaart de nodige onderdelen door gebruik te maken van intelligente materialen die meer dan één functie kunnen vervullen.'' ,,Gezien worden is ook vanuit veiligheidsoogpunt zeer belangrijk. 60 procent van de ongelukken gebeurt 's nachts. De GloCar is als geheel goed zichtbaar. Door de doorschijnende panelen is milieuonvriendelijke lak bovendien overbodig om de auto kleur te geven.''

De GloCar is als enige auto-ontwerp tentoongesteld op de National Design Triennial: Inside Design Show in het Cooper-Hewit Museum in New York tot en met 25 januari 2004.

    • Paul Schilperoord