De Hoop Scheffer blijft tot december

De beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot (CDA), zal per 3 december door de koningin worden beëdigd. Tot die tijd blijft Jaap de Hoop Scheffer, die secretaris-generaal van de NAVO wordt, in functie. Bot accepteerde vanochtend ,,met zeer groot enthousiasme'' het verzoek van premier Balkenende om De Hoop Scheffer op te volgen. Deze blijft tot 3 december aan om de jaarlijkse ministeriële conferentie van de OVSE nog te kunnen leiden.

Inhoudelijk wilde Bot vanochtend niet ingaan op zijn nieuwe functie. ,,Tot 3 december zit ik in de wachtkamer. Nee, het ministerie hoeft mij voor die datum ook nog niet te bellen. Er is een uitstekende minister in de persoon van De Hoop Scheffer. Die ga ik niet voor de voeten lopen.''

Bij de oppositiepartijen in de Tweede Kamer heerst wrevel over het aanblijven van De Hoop Scheffer tot december. Bot moet het zo snel mogelijk overnemen van De Hoop Scheffer, menen PvdA, SP en GroenLinks. ,,Het aanblijven van De Hoop Scheffer is op deze manier een motie van wantrouwen aan het adres van zijn opvolger'', meent PvdA-woordvoerder Timmermans. ,,De Hoop Scheffer is inmiddels in politieke zin vertrokken. Als Bot wordt aangewezen als zijn opvolger is hij in politieke zin al aangetreden. Het zou dan een vreemde figuur zijn als de Kamer zaken moet doen met een vertrekkende minister terwijl de komende minister in een stoeltje in de wandelgangen moet optekenen wat de Kamer wil.''

Ook het SP-Kamerlid Van Bommel heeft grote bezwaren tegen het tijdelijk aanblijven van De Hoop Scheffer. ,,De Hoop Scheffer kan wat ons betreft de OVSE nog even blijven voorzitten, maar in de Kamer willen wij zaken doen met zijn opvolger'', aldus Van Bommel.

VVD-woordvoerder Wilders kan het ,,billijken'' dat De Hoop Scheffer het OVSE-voorzitterschap wil afronden. ,,Maar het kan niet zo zijn dat we met deze minister over de begroting van Buitenlandse Zaken voor 2004 gaan debatteren.''

Over de persoon van Bot zijn de fracties wel redelijk positief. De VVD heeft vertrouwen in Bot. ,,Maar wij zullen hem uiteindelijk wel afrekenen op het eindresultaat'', aldus het liberale Kamerlid Wilders. PvdA'er Timmermans vindt het positief dat Nederland een ,,overtuigd Europeaan'' op Buitenlandse Zaken krijgt. ,,De toekomst van Nederland ligt immers in Europa'', zei hij.