Amerikanen arresteren moslimactivist Al-Almoudi

De Amerikaanse autoriteiten hebben afgelopen weekeinde de Amerikaanse moslimactivist Abdul Rahman al-Almoudi gearresteerd. Hij geldt als een van de belangrijkste islamitische activisten in de Verenigde Staten.

Al-Almoudi, leider van de Raad voor Amerikaanse moslims (American Muslim Council), wordt onder meer verdacht van de smokkel van geld naar Syrië en het aannemen van geld van Libië in ruil voor lobbywerk voor de opheffing van de Amerikaanse sancties tegen dat land. Hij werd zondag na een verblijf in het buitenland in de VS gearresteerd, zes weken nadat hij honderdduizenden dollars naar Syrië zou hebben gesmokkeld. De VS onderzoeken nu wat de bestemming is geweest van dat geld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid is de arrestatie van Al-Almoudi een belangrijke stap in het Amerikaanse onderzoek naar de financiering van terroristische organisaties.

Het ministerie heeft eveneens vastgesteld dat Al-Almoudi zeker 340.000 dollar heeft ontvangen van Libische functionarissen. Onduidelijk is wat de in Eritrea geboren Amerikaan met dat geld heeft gedaan.

Al-Almoudi wordt ook aangerekend dat hij meerdere keren naar Libië is gereisd zonder dat hij daar formeel toestemming voor had. Contacten met Libië zijn verboden onder het sanctiebeleid van de VS. Ondanks het opheffen van de sanctie door de Verenigde Naties, begin deze maand, blijven de Amerikaanse sancties nog altijd van kracht. Die werden in 1988 door de VS en de VN ingesteld na de aanslag op een toestel van Pan Am boven het Schotse Lockerbie. Daarbij kwamen 270 mensen om het leven.

Al-Almoudi staat binnen de Amerikaans-islamitische gemeenschap bekend als een gematigde moslimactivist. Desondanks heeft hij regelmatig mondelinge steun verleend aan de Palestijnse moslimextremistische organisatie Hamas en de Libanese fundamentalistisch-shi'itische Hezbollah.