Alleen nog woning voor `goede' huurders

Huurders van een woning in Amsterdam moeten vanaf begin 2004 een `verhuurdersverklaring' kunnen overleggen als ze willen verhuizen naar een andere huurwoning. Deze verklaring wordt door de woningcorporatie verstrekt als de huurder geen huurachterstand heeft van meer dan drie maanden en hij of zij geen overlast heeft veroorzaakt.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFW) wil zo notoire wanbetalers en overlastveroorzakers afschrikken. De verhuurdersverklaring moet gelden voor alle huurders die een woning huren bij een van de twaalf woningcorporaties in de hoofdstad.

Aanleiding is de uit de hand gelopen situatie in het nieuwbouwcomplex Hoop, Liefde en Fortuin (Holifo) in de Amsterdamse wijk Zeeburg. In dit complex is een aantal grote gezinnen gehuisvest die door de renovatie van de Bijlmer moesten verhuizen. het gaat met name om een aantal Antilliaanse gezinnen die voor overlast zorgen, aldus een woordvoerder van de AFW. ,,Hadden we maar geweten dat deze mensen al een overlastgeschiedenis in de Bijlmer hadden'', zo was de reactie bij de AFW, aldus de woordvoerder. De verhuurdersverklaring is al twee jaar naar volle tevredenheid in gebruik in de Zaanstreek, zegt de AFW-woordvoerder.

Elk jaar worden door de Amsterdamse woningcorporaties 750 huishoudens hun huis uitgezet. Ongeveer 80 procent moet het huis verlaten omdat zij langere tijd de huur niet hebben betaald, de rest moet weg wegens overlast. Deze mensen worden uiteindelijk in een andere woning geplaatst. Gaan die mensen daar opnieuw in de fout, dan komen ze vijf jaar lang niet in aanmerking voor een huurwoning.