Ahold stelt cijfers met één dag uit

Supermarktconcern Ahold heeft zijn jaarcijfers met één dag uitgesteld. Komende donderdag publiceert het bedrijf zijn resultaten over 2002 en de aangepaste jaarrekeningen over 2000 en 2001.

Het is de vierde keer dit jaar dat het boekhoudschandaal bij Ahold voor vertraging in de jaarcijfers zorgt. Ahold kon vanochtend niet de reden aangeven waarom het zijn deadline op één dag na niet redt. ,,Het is een zeer complex proces. Het gaat hier echt om de puntjes op de i in een veel langer en groter traject'', aldus een woordvoerder.

Morgenavond na sluiting van Wall Street zal Ahold de financiële gegevens aan een consortium van banken verstrekken. De ochtend erna zullen deze resultaten vóór opening van de Amsterdamse aandelenbeurs naar buiten worden gebracht.

De banken krijgen de cijfers in het kader van een noodkrediet. Zij waren ook verantwoordelijk voor de eerdere deadlines waar Ahold zich aan committeerde. Op 24 februari stelde Ahold zijn jaarcijfers voor het eerst uit, voor onbepaalde tijd. Kort hierna zegde Ahold zijn banken toe om vóór 30 juni een gecontroleerde jaarrekening over 2002 te presenteren. Deze datum werd onlangs naar 30 september geschoven.

Ahold moet zijn cijfers op 750 punten aanpassen van accountant Deloitte & Touche. President-commissaris H. de Ruiter noemde die exercitie op de laatste aandeelhoudersvergadering `monnikenwerk'. Op dezelfde vergadering gaf hij aan dat het produceren van aangepaste cijfers onderschat is door het bestuur, mede doordat het geen ervaring had met een boekhoudschandaal.

Analisten verwachten een miljardenverlies bij Ahold als gevolg van afwaarderingen en afboekingen. Operationeel rekenen zij op een brutowinst van 700 tot 900 miljoen euro. Maar eenmalige lasten, zoals afschrijvingen op diverse bedrijfsonderdelen, zullen het bedrijf over 2002 naar verwachting diep in de rode cijfers drukken.