Verongelukt in 50 meter mikado

Al anderhalf etmaal proberen reddingswerkers in de Amercentrale vijf mannen uit de enorme stapels buizen en planken te halen. Van een weten ze sinds vanochtend zeker dat hij dood is.

Daarbinnen moet het een hel zijn. Maar van buiten is er niets van te zien. Een hoge, brede toren, met onderin een deur waardoor brandweermannen, ambulancebroeders en magere Abseilers met leren riemen om hun heupen in en uit lopen. Geen geluiden, alleen het gezoem en gedreun van de elektriciteitscentrale die er naast staat. Verderop bomen en koeien en de Middeleeuwse, stompe kerktoren van Geertruidenberg. Op de achtergrond de stille weidsheid van de Biesbosch.

Het is zondagochtend, een paar uur eerder is hier in een van de twee stoomketels van de centrale een steiger van 65 meter ingestort. In de enorme berg planken en buizen die daardoor is ontstaan, liggen nog zes mannen – vier Turken en twee Amerikanen. Twee andere Amerikanen konden er meteen na het ongeluk al worden uitgehaald. Zij waren hoog op de steiger de binnenkant van de ketel aan het schoonstralen met grit. Ze vielen met de planken en buizen mee naar beneden, naar een hoogte van 45 en 27 meter, maar raakten alleen lichtgewond. Van vier mannen weet niemand nog waar ze zich bevinden.

Twee mannen liggen op ongeveer 21 meter hoogte in de stapel. Met een van de twee – een Turkse jongen van 19 uit Rotterdam, blijkt later – is zondagochtend contact gemaakt. De reddingswerkers proberen bij hem in de buurt te komen. Maar dat moet ,,centimeter voor centimeter'', zegt de burgemeester van Geertruidenberg, Matthieu Meijer. Hij is de voorzitter van het crisisteam. Later op de dag, als hij naar huis gaat, komt loco-burgemeester John Smits voor hem in de plaats. Matthieu Meijer vergelijkt de stapel buizen en planken met mikado: trek er één buis of plank uit, en de hele boel stort nog verder in.

Met Abseilers wordt een camera neergelaten door een gat in de berg buizen. Ook wordt geprobeerd met speurhonden te verongelukte mannen te lokaliseren, maar dat werkt niet goed. Aan het eind van de ochtend is er nieuws: er is geluid gehoord van de andere man die op 21 meter hoogte ligt. 's Middag horen de reddingswerkers hem nog een paar keer. Maar vanaf het eind van de middag niet meer.

Intussen hebben ze wel de jongen die zeker nog leeft bereikt, ze kunnen zijn hand aanraken. Er wordt een infuus aangelegd om hem vocht te geven. Maar de berichten over zijn toestand zijn somber. Een collega van de jongen, een Turk met een wit mutsje op, zegt dat de reddingswerkers hem hebben verteld dat het slecht met hem gaat. Loco-burgemeester John Smits zegt tegen journalisten dat het nog uren zal gaan duren voordat de stapel met staalkabels zo stabiel is gemaakt dat de jongen eruit kan worden gehaald. Hij verwacht dat het nog dagen zal duren voordat de andere vier mannen gevonden worden.

Overal aan de zijkanten van de stoomketel worden gaten in de stalen wand gemaakt waardoor reddingswerkers camera's en microfoons naar binnen laten gaan, om een idee te krijgen van de situatie daarbinnen. Om half vier zondagnacht wordt de 19-jarige Turk, inwoner van Rotterdam, door zo'n gat naar buiten gehaald. Maar daar zijn geen fotografen of verslaggevers bij – die mochten alleen zondag overdag af en toe in kleine groepjes, en onder streng toezicht, het terrein van de elektriciteitscentrale op. Op maandagochtend maakt de woordvoerster van de gemeente Geertruidenberg bekend dat de toestand van de Turk ,,stabiel'' is. Hij is naar de intensive care van het Dijkzigtziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Maandagochtend worden er geen journalisten of fotografen meer in de buurt van de stoomketel toegelaten. Ook de familieleden en collega's van de mannen die het ongeluk hebben meegemaakt worden zorgvuldig afgeschermd.

Reddingswerkers zetten alles op alles om de man van wie gistermiddag nog geluid werd gehoord te bevrijden. Ze weten precies waar hij ligt, maar ze kunnen hem nog niet bereiken.

Aan het eind van de ochtend maakt burgemeester Meijer bekend dat de man is overleden. Hij wil niet zeggen of hij Turks of Amerikaans is. Ook zijn leeftijd en de firma waarvoor hij werkt, blijven nog geheim.