Verdwenen Rubens terecht in Rusland

Een schilderij van Peter Paul Rubens dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland was verdwenen, is terecht. Een Russische verzamelaar heeft het doek aan de autoriteiten in Moskou overgedragen. Dat heeft de Duitse minister van Cultuur, Christina Weiss, zaterdag bekendgemaakt. Het schilderij, Tarquinius en Lucretia uit 1611, is afkomstig uit paleis Sanssouci in Potsdam. Het was in 1942 uit voorzorg opgeslagen in Slot Rheinsberg. Daar werd het gestolen en vervolgens naar Rusland gebracht. Het geldt als een van de grootste verliezen van de Duitse musea tijdens de oorlog. Weiss bedankte bondskanselier Gerhard Schröder en president Vladimir Poetin voor hun inspanningen om het schilderij buiten ,,de duistere zone van de kunstmarkt'' te houden. In april boden Zwitsere tussenpersonen het te koop aan. De waarde wordt geschat op 80 miljoen euro.