Toenadering Pakistan en India weer in gevaar

Bij een treffen in Indiaas Kashmir heeft het Indiase leger afgelopen nacht ten minste vijftien islamitische strijders gedood. Dat heeft een legerwoordvoerder gezegd. De schotenwisseling vond plaats in een bosrijk gebied nabij de bestandslijn die Indiaas Kashmir scheidt van `Vrij Kashmir', zoals buurland Pakistan het deel van Kashmir aanduidt dat onder zijn controle staat.

Over het omstreden grensgebied Kashmir ruziën India en Pakistan al sinds hun onafhankelijkheid én deling in 1947. Vorig jaar trokken beide landen hun troepen langs de grenzen samen, maar de afgelopen maanden was weer sprake van toenadering. Die lijkt gemakkelijk teniet te kunnen worden gedaan door incidenten als afgelopen nacht: ze voeden de Indiase kritiek dat islamitisiche extremisten vanaf Pakistaans grondgebied naar Indiaas Kashmir trekken om daar terreurdaden te plegen. New Delhi zegt dat de Pakistaanse president Musharraf zich niet aan zijn belofte houdt op te treden tegen de islamitische strijders. Volgens Indiase inlichtingendiensten staan op dit moment zo'n 1.600 extremisten klaar om de bestandslijn over te trekken voor aanslagen in India.

Dat toenadering niet erg vlot, blijkt ook uit opmerkingen die de Indiase premier Vajpayee vanochtend maakte bij terugkeer van de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Vajpayee zei dat het vredesproces ,,een terugslag'' kent. Hij doelde kennelijk op uitlatingen die de Pakistaanse president Musharraf in zijn toespraak tot de VN deed. Musharraf vroeg India de onderdrukking te beëindigen van ,,de gerechtvaardigde strijd'' van het volk van Kashmir.