Ten minste één dode bij ongeval in Amercentrale

Ten minste één man is omgekomen bij een ongeval bij onderhoudswerkzaamheden binnen een 85 meter hoge stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg. Vier mannen worden nog vermist en één is met verwondingen naar het Dijkzigtziekenhuis in Rotterdam gebracht. Bij het ongeval stortte een steiger in waarop twee ploegen bezig waren met het schoonspuiten van de binnenzijde van de stoomketel.

De overleden man gaf gistermiddag nog tekenen van leven. Dat heeft burgemeester Matthieu Meijer van Geertruidenberg aan het eind van de ochtend bekendgemaakt. Hij wilde niet zeggen of de man een Turk of een Amerikaan was en voor welke firma hij werkte.

De toestand van een van de andere mannen die bij het ongeluk betrokken waren, een 19-jarige Turk uit Rotterdam, is goed. Hij werd vannacht om half vier bevrijd en meteen naar de intensive care van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. Gistermiddag werd nog voor zijn leven gevreesd. Reddingswerkers hadden hem toen al wel bereikt, maar konden hem niet losmaken. Ze konden hem wel een infuus geven.

Het ongeluk in de Amercentrale in Geertruidenberg, eigendom van Essent Energie, gebeurde zondagnacht om één uur, toen in een van de twee stoomketels van de centrale een 65 meter hoge steiger instortte. Acht mannen, vier Turken en vier Amerikanen, waren op dat moment de binnenkant van de ketel aan het schoonmaken. Twee mannen, Amerikanen, konden meteen worden gered. Ze bevonden zich op ongeveer 45 en 27 meter hoogte. Ze werden met lichte verwondingen naar ziekenhuizen in Breda en Oosterwijk gebracht. Reddingswerkers hebben overal in de wand van de ketel gaten geboord op zoek naar sporen van de vier mannen die nog in de puinhopen liggen, vertelde de gemeentewoordvoerster vanochtend vroeg. De burgemeester zei aan het eind van de ochtend dat de reddingswerkers doorwerken alsof ze nog in leven zijn.

Over de oorzaak van het ongeluk wilde burgemeester Meijer niets zeggen. Vestigingsmanager Marcel Daemen van Essent zei dat het onderhoudswerk aan de ketels altijd wordt uitbesteed.