Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2Vandaag. Amerikaanse special forces speelden tijdens de oorlog in Irak een cruciale rol achter de schermen. Zij deden hun werk ver buiten het bereik van de camera's van journalisten. In 2Vandaag vertellen veteranen van deze Amerikaanse elitetroepen over hun werk en over de rol van special forces in Irak en Afghanistan. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. De Belgische gezondheidszorg kent nauwelijks wachtlijsten en staat te boek als veel productiever dan de Nederlandse. De Nederlandse chirurg Maurits de Brauw deed een vergelijkend onderzoek onder ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat Belgische ziekenhuizen efficiënter werken. Er gebeurt meer met minder geld en minder personeel. In Netwerk een reportage hierover. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Onder meer een voorbeschouwing op de stevige kritiek die de Britse premier Tony Blair deze week kan verwachten op het partijcongres van Labour. Na de affaire-Kelly wordt voor het eerst openlijk gespeculeerd dat Blair nog voor de volgende verkiezingen zal terugtreden. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Nieuw Economisch Peil. Afl.: Help! De Polen komen. Eerste deel van een tweeluik over de vele Poolse arbeiders die in Nederland illegaal werken in onder meer de tuinbouw en de bouw. Vanaf 1 mei 2004, als Polen lid wordt van de EU, mogen zij zonder vergunning in Nederland werken. Documentairemaker Gilles Frenken onderzoekt de mogelijke gevolgen. Ned.3, 20.03-20.33u.

NCRV-Dokument: Zomerkanjers. Afl. 2 (slot). Zes inwoners van het Zeeuwse Oostburg werden in de zomer van 2001 door de Postcodeloterij in één klap miljonair. Documentairemaker Thom Verheul keerde na twee jaar terug om te zien hoe het de winnaars is vergaan. Ned.1, 23.05-23.50u.

Dokwerk: De school draait door. Documentairemaker Wim Schepens volgende een jaar lang het wel en wee van basisschool De Carrousel in de Utrechtse wijk Zuilen. De klassen zijn te groot, de kinderen (en hun ouders) onhandelbaar. Ned.3, 21.03-22.00u.

AMUSEMENT

Masterplan. Zie tv-vooraf. `Kick-off' met uitleg van de spelregels op RTL4, 19.15-19.30u. Eerste aflevering op Yorin, 21.00-22.00u.

Barend & Van Dorp. Te gast is caberetier Jochem Myjer. Muzikaal optreden van `Treble'. RTL4, 22.30-23.30u.

FILM

M:I-2 / Mission: Impossible II (John Woo, 2000, VS). Tweede bioscoopfilm naar de tv-serie uit de jaren zestig tapt uit een ander vaatje dan het teleurstellend bombastische eerste deel. De Hongkong-school van actiefilms, met zorgvuldig gechoreografeerde geweldscènes en meditatieve ondertonen, bepaalt nu het karakter van de serie die ongetwijfeld zal worden voortgezet als de James-Bond-opvolger van de 21ste eeuw. Met Tom Cruise, Thandie Newton. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

England! (Achim von Borries, 2000, Duitsland). Eindexamenfilm van Von Borries (1968) is melancholieke vertelling over ongerealiseerde dromen. Terminale, voormalige Tsjernobyl-hulpverlener zoekt in Berlijn jeugdvriend om oud plan op te pakken: de oversteek maken naar Engeland. ZDF, 24.00-1.30u.

Jaws 2 (Jeannot Szwarc, 1978, VS). Flauw vervolg op Steven Spielbergs succesfilm is een fantasieloze nabootsing van het origineel, met behoud van politiechef Roy Scheider, echtgenote Lorraine Gary en burgemeester Murray Hamilton. Haai lust dit keer vooral tieners. BBC1, 0.05-2.05u.

RADIO

Kunststof. Te gast is Francine Oomen, schrijfster van zeer succesvolle, autobiografische kinderboeken, wier lijfspreuk is: `truth is stranger than fiction'. Zij schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk Zwanenmeer (maar dan anders), over drie pubers die verlangen naar erkenning van hun ouders. Radio 1, 19.04-20.04u.

De avonden. Onder meer een gesprek met godsdiensthistorica Karen Armstrong. In haar autobiografie De wenteltrap schrijft zij over haar tijd als non, het verlies van haar geloof en het terugvinden daarvan, in een andere vorm. 747AM, 22.02-00.02u.

De 747-documentaire. Afl.: Ongestemd talent. Kunstenaars en sporters die de top hebben bereikt, vertellen graag over hun glansrijke carrières. Maar hoe vergaat het mensen die de top nét niet halen? Frans Schutte bijvoorbeeld, werd als jong talent van school gehaald om topviolist te worden. Maar zijn leven liep anders dan was gepland. Radio 1, 0.04-0.45u.