Stroom valt uit in heel Italië

Italië is gisterochtend getroffen door een totale stroomstoring, die pas aan het eind van de middag was verholpen. Voor vandaag worden nog diverse lokale stroomonderbrekingen verwacht, als gevolg van een plaatselijk tekort aan elektriciteitsspanning.

Zondagochtend om vijf voor half vier viel op het hele schiereiland, behalve Sardinië, de stroom uit waardoor 55 miljoen mensen in problemen kwamen. Treinen konden niet meer rijden, licht viel uit, stoplichten werkten niet meer. In de loop van de ochtend kreeg het noorden van het land weer elektriciteit, maar rond Napels was de stroomvoorziening pas aan het eind van de middag weer volledig op peil.

Volgens de eerste analyses is de stroomstoring het gevolg van een omgewaaide boom in Zwitserland die kortsluiting veroorzaakte in een 380duizend-voltslijn. Daarop volgde een kettingreactie die ook de stroomimport vanuit Frankrijk naar Italië tijdelijk stillegde. Italië is na het sluiten van de kerncentrales voor een vijfde afhankelijk van buitenlandse stroomproductie, net zoveel als Nederland.

President Carlo Azeglio Ciampi heeft zondag opgeroepen snel nieuwe centrales te bouwen en hoopt dat dit niet zal worden geblokkeerd door protesten van milieuorganisaties en lokale autoriteiten die de bouw van een aantal centrales zouden hebben tegengehouden. Gezien de tekortschietende energieproductie verwachten elektriciteitsspecialisten dat Italië nog geheel 2004 het risico loopt op een nieuwe blackout.

De grote stroomstoring in Italië llustreert volgens Eurocommissaris Loyola de Palacio (Energie en Transport) ,,het belang van één interne energiemarkt om de voorziening in de Europese Unie te waarborgen''. In een verklaring wees ze er gisteren op dat de liberalisering van Europese elektriciteits- en gasmarkt per 2004 (bedrijven) en 2007 (particulieren), waarover afgelopen juli een akkoord werd bereikt, juist hierop is gericht. ,,De creatie van één markt zal de aaneenschakeling mogelijk maken van het hele territorium en een eind maken aan de situatie van bepaalde landen die van een isolement hebben te lijden'', aldus de Spaanse Commissaris De Palacio.