Strijd tussen marionetten

De nieuwste Endemol-boreling, Masterplan, wordt aan de man gebracht als een op de grens van de realiteit balancerend actiespel. Een interessante stap: `reality' à la Big Brother heeft zijn beste tijd alweer gehad, nu ongeveer de helft van Nederland zijn hebben en houden aan de andere helft heeft getoond. Omdat bij Endemol het tv-drama en het tv-spelletje zo'n beetje zijn uitgevonden, moet er op een dag iemand het idee hebben gehad de elementen spel, drama en reality te vermengen. In Masterplan worden parallel steeds de wederwaardigheden verteld van twee `players', die contractueel vastleggen de regie van hun leven uit handen te geven en 24 uur per dag een cameraploeg in hun kielzog te dulden. Zij kunnen door de `master' worden geroepen bepaalde opdrachten uit te voeren, zoals hun baan of relatie opzeggen. Maar ook kunnen zich in hun dagelijks leven onverwachte, door de programmamakers geënsceneerde gebeurtenissen voordoen. De bedoeling is dat de deelnemers zich door zeven `levels' heen werken om ten slotte een euroton in de wacht te slepen.

Masterplan, Yorin, elke ma., do., za. en zo., 21.00-22.00u. Vanavond `kick off' op RTL4, 19.15-19.30u.

Het geheel is vormgegeven als een computerspel; een gedragen stem (acteur Peter Tuinman) praat in suspenseverhogend zwart-wit de onderdelen aan elkaar. Volgens de verteller zijn de karakters van de deelnemers doorgrond na psychologische tests, op basis waarvan ze worden beproefd: de bazige man moet onderdanigheid velen, van een arrogant heerschap wordt het zelfbewustzijn ondergraven. Een voorbeeld: de jongen die zich tot nu toe met groot gemak een weg door het leven baande, wordt gedurende zijn opdrachten (stiekem foto's maken in huizen en op schepen) hinderlijk gevolgd door politie en zogenaamde Russische geheim agenten.

Maar alle enge geluiden en quasi `candid'-beelden ten spijt, wilde bij de voorvertoning de indruk maar niet postvatten dat de hoofdpersonen wérkelijk in een Catch 22-situatie waren beland. De volgende stap is om al die verwikkelingen maar weer gewoon door échte acteurs te laten spelen.

    • Tom Rooduijn