Straf Ricksen na duel Oranje

Fernando Ricksen is door bondscoach Dick Advocaat dit seizoen om disciplinaire redenen niet meer opgeroepen voor het Nederlands elftal. Dit naar aanleiding van zijn wangedrag in Minsk, waar Oranje op 7 juni tegen Wit-Rusland speelde. De speler van Glasgow Rangers heeft daar in beschonken toestand beschadigingen aangebracht aan het meubilair van het spelershotel.

De kosten van de vernielingen zijn door hem inmiddels vergoed. Op het vliegveld van Minsk stond Ricksen de volgende ochtend kort voor vertrek naar Nederland nog steeds met een biertje in zijn hand. De spelers hadden vanaf dat moment vakantie.

Een en ander was voor Advocaat reden Ricksen niet te selecteren voor de oefenwedstrijd tegen België op 20 augustus in Brussel. De bondscoach heeft toen aan de spelersgroep zijn beweegredenen meegedeeld. Ook voor de EK-kwalificatie-interlands tegen Oostenrijk en Tsjechië werd Ricksen niet meer opgeroepen. Advocaat besloot voor de positie van rechtsback vooralsnog verder te gaan met Michael Reiziger en Paul Bosvelt.

Ricksen, twaalfvoudig international, kwam in Minsk niet in actie. Onder het bewind van Advocaat, zijn voormalige coach bij de Rangers, kreeg de Limburger tot Wit-Rusland elke wedstrijd van Oranje speelminuten. Zijn laatste interland speelde hij op 30 april tegen Portugal.

Advocaat verbaast zich erover dat het incident met Ricksen naar buiten is gekomen. Er was absolute geheimhouding afgesproken. Eerder lekte een ruzie tussen Van Bommel en Davids uit. Deze affaire voltrok zich in de kleedkamer na Oostenrijk-Nederland. De bondscoach zit nu nog in zijn maag met het gedrag van Ruud van Nistelrooy, die tijdens de verloren interland tegen Tsjechië (3-1) op overduidelijke wijze zijn ongenoegen uitte toen hij werd gewisseld. Hij tierde, schopte en gooide in zijn woede in de dugout met drinkbussen.

Het Nederlands elftal speelt op 11 oktober de laatste groepswedstrijd tegen Moldavië. Twee dagen later volgt op het vliegveld van Frankfurt de loting voor de playoff-duels van 15 en 19 november die Oranje als nummer twee een laatste kans bieden zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap in Portugal (2004).