Sensationeel record Tergat op marathon

De Keniaanse langeafstandsloper Paul Tergat heeft in Berlijn het wereldrecord op de marathon met liefst 43 seconden verbeterd. Hij liep een tijd van 2.04,55 na een enerverende race, die beslist werd in een eindsprint. Tergat versloeg met een verschil van één seconde zijn landgenoot Sammy Korir.

Tergat verbeterde het record dat de tot Amerikaan genaturaliseerde Marokkaan Khalid Khannouchi op 14 april vorig jaar in Londen liep. Khannouchi finishte destijds in 2.05,38, wat een verbetering met vier seconden betekende van het record dat hij drie jaar daarvoor in Chicago had gelopen.

Tergats sensationele tijd had nog sneller kunnen zijn als hij bij de passage van de Brandenburger Tor niet voor de middelste doorgang had gekozen. Hij liep niet de kortste route, waardoor Korir de achterstand kon goedmaken en Tergat bijna verraste.

Er was Tergat veel aan gelegen in Berlijn een topprestatie te leveren. Vorig jaar in Londen verloor hij met tien seconden verschil van Khannouchi. Van de vijf marathons die de Keniaan heeft gelopen wist hij er niet één te winnen. Tergat vond dat niet bij zijn status passen. ,,Insiders twijfelden openlijk of ik ooit een marathon zou kunnen winnen. Ik heb me helemaal gericht op `Berlijn' en daarom ben ik zo blij met dit wereldrecord'', aldus een glunderdende Tergat.

Hij had uitmuntende hazen in zijn landgenoten Sammy Korir en Titus Munji, twee ervaren marathonlopers met een feilloos tempogevoel. Korir is in Nederland bekend van zijn tweevoudige overwinning in de marathon van Amsterdam.

De omstandigheden in de Duitse hoofdstad waren ideaal: zonnig, windstil, niet te warm (circa tien graden). De doorkomsttijd halfverwege van 1.03,01 wees evenwel niet op een verbetering van het wereldrecord. Maar Tergat vertelde na afloop dat hij het eerste deel van de wedstrijd bewust niet voluit was gegaan. De winnaar: ,,Ik had al snel in de gaten dat we een heel snelle tijd konden lopen. Om die reden hebben we in het eerste deel gecontroleerd gelopen. Dat betaalde zich in de tweede helft uit; ik had genoeg kracht over om in het tweede deel te versnellen.''

Met zijn wereldrecord voegde Tergat opnieuw een aansprekende prestatie aan zijn indrukwekkende erelijst toe. De Keniaan is oud-wereldrecordhouder op de 10.000 meter en won op die afstand een zilveren medaille bij de Olympische Spelen van zowel Atlanta (1996) als Sydney (2000). In de Australische stad werd hij in een memorabele eindsprint verslagen door de Ehtiopiër Haile Gebrselassie. Maar Tergat maakte vooral naam als veldloper. Tussen 1995 en 1999 werd hij vijf keer op rij wereldkampioen crosscountry.

Tergat verdiende met zijn marathonzege en de bonus voor het wereldrecord 120.000 euro.

Kamiel Maase, Nederlands beste marathonloper, is enerzijds verbaasd over de prestatie van Tergat, maar anderzijds niet. Hij kijkt op van de tijd, die in de ogen van Maase nu zo scherp staat dat een nieuwe verbetering hem op korte termijn onmogelijk lijkt. Maar dat het kunststukje is geleverd Tergat verrast hem niet. Maase: ,,Tergat is geen gelegenheids-Keniaan die het succes op de korte termijn nastreeft. Net als Gebrselassie heeft hij goed begrepen hoe het werkt. De tijd van Berlijn kan alleen geleverd worden door een atleet van bijzonder klasse, die bovendien zijn sport met veel toewijding bedrijft. En zo iemand is Tergat. Hij was deze zomer bijvoorbeeld afwezig bij de wereldkampioenschappen op de baan in Parijs om zich voor te bereiden op de marathon van Berlijn.''

Beste Nederlander in Berlijn was Hugo van den Broek uit Castricum, die als 22ste eindigde in een een tijd van 2.15,54. Daarmee verbeterde hij zijn persoonlijk record met 3,44 minuten.

Bij de vrouwen won de Japanse Yasuko Hashimoto in een tijd van 2.26,32.