Schokeffect blijft uit bij FC Zwolle

Het zal geen toeval zijn geweest dat het bestuur van FC Zwolle juist voor de thuiswedstrijd tegen Feyenoord trainer Peter Boeve de laan uitstuurde. Het ontslag, dat al vanaf maart in de lucht hing, had een positieve reactie teweeg moeten brengen bij het elftal. Het boterde immers al lang niet meer tussen Boeve en een groot deel van de selectie. Onder de tijdelijke leiding van assistent-trainer Gerard Nijkamp toonde FC Zwolle zich inderdaad strijdvaardig. Feyenoord, dat een crisis ook nog niet te boven is en zonder enige bezieling voetbalde, werd een uur lang onder druk gezet.

Maar het resultaat was uiteindelijk dat de Rotterdammers met een ruime zege terugreisden, FC Zwolle schlemielig met lege handen achterlatend. De ploeg is nu nog verder op de laatste plaats gedrukt.

Daarmee werd voorlopig bevestigd dat het ontslag van een trainer geen effect sorteert op de resultaten. Vaak werkt een voortijdig vertrek van een trainer eerder negatief. In de situatie van FC Zwolle kan hoogstens worden aangenomen dat de spelers van een grote ergernis zijn verlost. Er zal een zucht van verlichting en bij sommigen zelfs een juichkreet hebben geklonken toen vrijdag bekend werd dat Boeve moest opstappen. Afgelopen seizoen stemden negen spelers tegen de aanwezigheid van de trainer. Toen werd Boeve nog gesteund door voorzitter Van Vliet. Wellicht ook uit financiële motieven, want FC Zwolle moet met zijn lage begroting binnen smalle marges werken.

Nadat FC Zwolle vorig seizoen wonderwel in de nacompetitie overeind bleef, gaf het bestuur Boeve nog een kans. Toen de verstoorde verhoudingen bleven bestaan, greep de leiding in. Dat Zwolle op de ranglijst onderaan bungelde met één punt uit vijf wedstrijden, waarin slechts één doelpunt werd gemaakt, zal niet in het voordeel van Boeve hebben gewerkt. De voormalige Ajacied kreeg zijn ontslag aangezegd door voorzitter Ronald van Vliet en de 31-jarige algemeen directeur Henry van der Vegt (ex-speler van Zwolle, Willem II en Udinese). Boeve toonde zich totaal verrast en zei dat er geen sprake was van een slechte werkrelatie. In een verklaring die Zwolle uitgaf werd echter gesteld dat de vereiste chemie tussen Boeve en zijn spelersgroep al enige tijd ontbrak.

Verdediger Marco Roelofsen, die door Boeve naar de reserves was verbannen, sprak gisteren van ,,een opluchting''. Hij hoopt dat de eenheid nu terugkeert in de selectie. ,,Het moet afgelopen zijn met al die eilandjes binnen de spelersgroep'', aldus Roelofsen. ,,We hebben behoefte aan een hechte groep.'' De routinier hoopt dat het bestuur op zoek gaat naar een trainer die kan omgaan met ,,het gevoel van Zwolle''. Ook daarbij verwijst hij naar de homogeniteit. ,,Iemand moet in staat zijn de club bij elkaar te houden. Het is goed dat ik nu al tien ploeggenoten in ons spelershome heb gezien. Het valt niet mee om als trainer te werken bij een club als FC Zwolle. Wij zijn in de eredivisie elk jaar gedoemd om laatste te worden, of we komen in de nacompetitie terecht.''

Op de tribune werd gisteren Jan Everse gesignaleerd, de Rotterdamse trainer die FC Zwolle tussen 1996 en 1998 al eens onder zijn hoede had. Vooralsnog is de technische leiding in handen van de onbekende 33-jarige assistent-trainer Gerard Nijkamp. Hij heeft het als voetballer nooit verder geschopt dan een loopbaan op amateurniveau bij SV Zwolle. Nijkamp beschikt niet over de vereiste papieren en heeft een maand dispensatie gekregen zodat het bestuur in alle rust op zoek kan naar een opvolger voor Boeve. Hij zegt ,,prima'' te hebben samengewerkt met de ontslagen coach die hij altijd heeft beschouwd als een ,,heel goede collega''. Kennelijk was dat geen reden uit solidariteit ook op te stappen. De lofuitingen aan het adres van Boeve zullen zijn populariteit bij de spelersgroep niet vergroten.

Toch speelde Zwolle gisteren gedreven met Nijkamp op de bank. Hoewel de ploeg over spitsen als Gorgi Hristov (ex-NEC) en Marino Promes beschikt, leverde het enthousiaste spel weinig kansen op en al helemaal geen doelpunten. Nijkamp: ,,Als je het zwart-wit bekijkt is er dan ook geen sprake geweest van een schokeffect. Maar het spel geeft wel vertrouwen voor volgende week wanneer we op bezoek gaan bij Volendam.''

De werklust van het kwaliteitsarme Zwolle stak schril af bij het plichtmatige spel van Feyenoord. Het was tekenend dat trainer Bert van Marwijk zich ,,blij en opgelucht'' toonde met de overwinning op de degradatiekandidaat die tot stand kwam door twee doelpunten van Ono en een van invaller Lurling, alle in de tweede helft.

Bij Feyenoord debuteerde in de verdediging de 21-jarige Belg Gill Swerts (rechtsback, ex-Excelsior) en op links mocht de achttienjarige Ferne Snoyl na een degelijk optreden tegen FC Kärnten opnieuw zijn talenten tonen. Beiden voegden opbouwend niets toe. Het wat verder gevorderde jonge talent Robin van Persie liet het helemaal afweten.

Met de drie treffers tegen Zwolle was er volgens Van Marwijk niettemin een last van de schouders van de Feyenoorders gevallen. Het zou naïef zijn wanneer de verbleekte topclub deze Pyrrusoverwinning als een keerpunt beschouwt.

FC Zwolle 0

Feyenoord 3

Ruststand 0-0. 53. Ono 0-1, 69. Lurling 0-2, 71. Ono 0-3. Schds: Koopman. Tsch: 6.600. Gele kaarten: Acuña, Van den Berg en Ono (Feyenoord).

    • Erik Oudshoorn