Partij van Jörg Haider lijdt zware nederlaag

Bij verkiezingen in de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Opper-Oostenrijk heeft de rechts-populistische FPÖ van Jörg Haider opnieuw fors verloren. De sociaal-democratische SPÖ en de conservatieve ÖVP van kanselier Wolfgang Schüssel wonnen.

Schüssel zei dat de uitslagen geen consequenties zullen hebben voor zijn federale regering van ÖVP en FPÖ. Ook Haider, gouverneur van de deelstaat Karinthië, liet zich in die zin uit.

In Opper-Oostenrijk raakte de FPÖ meer dan de helft van haar aanhang kwijt. Ze zakte van 20,6 naar 8,7 procent. De Groenen, die drie procentpunten wonnen, werden met 9,1 procent na de conservatieven (43,5 procent) en sociaal-democraten (38,2 procent) de derde partij in Opper-Oostenrijk.

Ook in Tirol was de FPÖ de grote verliezer (van 19,6 naar ruim 8 procent) en werd ze gepasseerd door de Groenen die 15,5 procent van de stemmen vergaarden, een winst van 7,5 procentpunten. De ÖVP haalde net geen absolute meerderheid (49,9 procent, plus 2,7 procentpunt), maar krijgt door het systeem van zeteltoedeling wel een absolute meerderheid in het parlement. De SPÖ in Tirol klom naar 25,9 procent, een verbetering van 4,1 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen van 1999.

Een jaar geleden bij landelijke verkiezingen en in maart bij deelstaatverkiezingen in Karinthië leed de FPÖ al gevoelige nederlagen. Haider, die in 2000 aftrad als voorzitter van de landelijke FPÖ, deed aan die verkiezingen niet mee. In juni zag hij een comeback mislukken, maar veel partijleden denken dat hij de enige is die de partij uit het electorale slop kan halen. De nieuwe nederlagen kunnen er toe leiden dat Haider opnieuw zal proberen de leiding in de partij naar zich toe te trekken.