Océ slankt organisatie verder af

Kopieer- en printerfabrikant Océ snijdt opnieuw in het personeelsbestand. De onderneming saneert 175 arbeidsplaatsen in Venlo bij de assemblage van apparatuur, bijna 6 procent van het totale aantal werknemers in de Limburgse stad. De productie van printers gaat voor een deel naar Oost-Europa en een deel naar China.

Dit heeft de onderneming vanochtend bekendgemaakt. Afgelopen juli maakte Océ bekend 250 banen extra te schrappen wegens lastige marktomstandigheden. De 250 banen kwamen bovenop de sanering van 1.100 arbeidsplaatsen van begin dit jaar.

Océ zegt voortdurend genoodzaakt te zijn de kosten van de fabricage te verlagen. Met de nieuwste sanering moet de kostprijs van de printers met `enkele tientallen procenten' omlaag zijn te brengen.

De productie van modules voor printers gaat waarschijnlijk naar Tsjechië. Daar heeft Océ al faciliteiten staan. Voor China zoekt Océ bedrijven die minder geavanceerde printers kan fabriceren, met name breedformaatprinters. Océ zegt niet van plan te zijn om eigen fabrieken in China neer te zetten.

De plannen voor het overhevelen van productie zijn vandaag aan de vakbonden en de ondernemingsraad gepresenteerd. Volgens een woordvoerder zal de sanering waarschijnlijk gepaard gaan met een voorziening, maar de hoogte daarvan is nog niet bepaald. Voor de sanering van 1.100 arbeidsplaatsen begin dit jaar werd een last van 125 miljoen euro genomen.

Océ zegt in een verklaring eveneens meer de Chinese markt op te willen. Een woordvoerder verklaart dat met name breedformaatprinters, waarmee bijvoorbeeld bouwtekeningen zijn af te drukken, een groeimarkt is. Océ wil niet zeggen welk deel van de omzet uit China komt en wat het bedrijf tot doel stelt. Het omzetaandeel van Océ in Azië bedraagt nu circa 8 procent.

Océ zag het afgelopen kwartaal zowel de omzet als winst sterk inzakken door de economische omstandigheden. Het technologieconcern heeft zich tot dusver onthouden over een verwachte winst voor dit jaar.

Op 10 oktober presenteert het bedrijf de resultaten over het derde kwartaal.