Minder motivatie PSV tegen modale ploegen

In de wetenschap dat PSV thuis zelfs tegen een ploeg als AZ averij kan oplopen, stapte de Eindhovense ploeg vanmorgen op het vliegtuig voor een moeilijke missie naar La Coruña. Indien de Nederlandse kampioen morgen met dezelfde instelling aan het duel tegen Deportivo begint als zaterdagavond tegen de subtopper uit Alkmaar, kan PSV wel eens een dramatische avond tegemoet gaan in het noorden van Spanje. In de Champions League kan PSV zich na de nederlaag in het openingsduel tegen AS Monaco geen nieuwe misstap meer veroorloven.

Het verlies dat PSV in het Philips-stadion opliep tegen de herboren formatie van trainer Co Adriaanse heeft daarentegen vooralsnog nauwelijks gevolgen. De club heeft nog 28 duels om de achterstand van één punt op de nieuwe koploper Ajax goed te maken. Coach Guus Hiddink deed de eerste thuisnederlaag in de competitie sinds 17 november van vorig jaar af als ,,een net-niet-wedstrijd''. Als een nederlaag die helemaal op zichzelf zou staan. Alsof het een bedrijfsongevalletje betrof dat eens in de zoveel tijd voorkomt.

Toch lijkt het erop dat PSV steeds meer moeite heeft zich 34 wedstrijden achtereen voor de volle honderd procent op te laden tegen modale eredivisieclubs. Overigens is dat doorgaans ook niet eens nodig na negentig minuten met de drie punten aan de haal te kunnen gaan. Met de slimme Servische goaltjesdief Mateja Kezman in de punt van de aanval valt de bevrijdende treffer meestal toch wel, zo lijkt de selectie te denken. Het aantal ploegen dat PSV dan nog verdedigend in de problemen kan brengen is nihil. Zonder een groots seizoen te spelen haalde de Brabantse club een paar maanden geleden het zeventiende landskampioenschap binnen.

Tegen AZ wees er aanvankelijk niets op dat PSV met het mes tussen de tanden zou moeten spelen om de nummer drie van de ranglijst op de knieën te krijgen. Zelfs zonder de mouwen op te stropen kreeg de ploeg kans op kans om de score voor 32.000 trouwe toeschouwers te openen. Het wachten was slechts op het doelpunt waarna met het oog op de Europese bekerwedstrijd tegen Deportivo la Coruña gas terug kon worden genomen.

Vanuit alle hoeken en standen konden de aanvallers van PSV naar hartelust schieten en koppen op het doel van AZ-doelman Henk Timmer. Maar de gretigheid ontbrak om elke kans te benutten alsof het de laatste was. Zelfs toen na twaalf gemiste mogelijkheden de teller nog altijd op nul stond, sloften de spelers van PSV plichtmatig over het veld. Pas toen AZ-invaller Robin Nelisse een kwartier voor tijd PSV op een achterstand zette – na een blunder van verdediger André Ooijer – schrok het elftal (te laat) wakker.

De laatste vijftien minuten ging PSV haastig op zoek naar de gelijkmaker, maar intussen was AZ – dat een uur lang was overklast – gaan geloven in een stunt. Puur op werklust hield het verdedigingsduo Peter Wijker-José Fortes Rodriguez stand tegen de spitsen van de ploeg die zich zo graag wil meten met de Europese top. Ondanks een 15-3 kansenverhouding in het voordeel van PSV stond na negentig minuten met grote cijfers 0-1 op de scoreborden van het Eindhovense stadion. Voor het eerst sinds 1981 had AZ een competitieduel bij PSV gewonnen.

Aanvankelijk leek het erop dat PSV de tegen Monaco opgelopen dreun had weten te verwerken door vorige week Feyenoord in de Kuip te verslaan. In plaats van de stijgende lijn door te trekken, ontbrak tegen AZ de motivatie voor een voetbalshow voor eigen publiek. De ploeg die zo hongerig uitkijkt naar een Europees succesje, heeft in de Nederlandse competitie ook problemen met mindere tegenstanders.

Vraag is hoe het dit seizoen verder moet met PSV als de ploeg wederom voor de winter wordt uitgeschakeld in de strijd om de belangrijkste Europese voetbalbeker. Onlangs liet aanvoerder Mark van Bommel weten dat de frustratie binnen de selectie groot was toen Ajax vorig seizoen alle aandacht kreeg na het bereiken van de kwartfinales in de Champions League, terwijl PSV ondanks het binnenhalen van de landstitel nauwelijks lof oogstte.

Spelbepalende voetballers als Van Bommel en Kezman hopen al enige jaren op een grote transfer, maar ook zij weten maar al te goed dat ze zich alleen in de kijker kunnen spelen op het hoogste Europese podium. En juist dan missen ze collega's die mee kunnen voetballen op het hoogste niveau. Wat hen dan rest, is de rol van vedette in steden als Waalwijk, Kerkrade, Heerenveen, Roosendaal, Alkmaar en Groningen.

De 35 doelpunten die Kezman vorig jaar in de eredivisie maakte, tellen echter niet of nauwelijks bij de internationale scouts. En de ogenschijnlijk eenvoudige wijze waarop Van Bommel week in week in de vaderlandse competitie bij PSV de lijnen uitzet is niet voldoende gebleken om een overgang naar een topclub af te dwingen. Als Kezman en Van Bommel tegen een ploeg als AZ niet voor de volle honderd procent bij de les zijn, is PSV ook in de eredivisie een kwetsbaar elftal.

PSV 0

AZ 1

Ruststand 0-0. 73. Nelisse 0-1. Schds: Jol. Tsch: 32.000. Gele kaarten: Lee, Colin, Kezman (PSV), Elkhattabi, Lindenbergh (AZ).

PORTRET CORUÑA pagina 17