`Mediawet moet aangepast'

De Mediawet moet worden aangescherpt als blijkt dat publieke omroepen zich door sponsors laten beïnvloeden bij het maken van televisieprogramma's. Dat zeggen de regeringspartijen CDA en D66 en ook de oppositiepartij SP in een reactie op berichtgeving in deze krant afgelopen zaterdag.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de publieke omroep de afgelopen tweeënhalf jaar ten minste 35 miljoen euro ontving van maatschappelijke organisaties en overheden. Deze `derden' kregen in ruil daarvoor aandacht in programma's, zoals spelletjes en actualiteitenrubrieken. Soms hadden ze ook directe invloed op de inhoud van programma's, wat in strijd is met de Mediawet. Het Commissariaat voor de Media, waakhond voor de publieke omroep, heeft in een reactie nader onderzoek naar deze vorm van sponsoring aangekondigd.

Door sponsoring staat de journalistieke onafhankelijkheid van de programmamakers ter discussie, zeggen CDA en D66. Volgens CDA-Kamerlid Atsma ,,kan het niet'' dat programmamakers zich bij het bepalen van de inhoud laten beïnvloeden door de behoeften van financiers. D66-Kamerlid Bakker vindt dat er ,,op los gehoereerd wordt''. Beiden zeggen dat publieke omroepen juist gemeenschapsgeld krijgen om onafhankelijke programma's te kunnen maken, en dus niet daarnaast nog geld van derden moeten aannemen. ,,Ze hebben dat geld niet nodig'', zegt Atsma.

Volgens regeringspartij VVD moet worden voorkomen dat er ,,onhelderheid voor het publiek ontstaat over wie programma's betaalt''. Maar volgens VVD-Kamerlid De Grave betekent sponsoren nog niet dat de journalistieke onafhankelijkheid in het geding komt. Hij wil het onderzoek van het Commissariaat afwachten. ,,Als blijkt dat de regels niet goed werken, dan moeten die aangepast worden.''

De PvdA wil niet inhoudelijk reageren, maar vindt het goed dat het Commissariaat onderzoek instelt. Volgens SP-Kamerlid Van Bommel is de journalistieke onafhankelijkheid ,,in gevaar''. Van Bommel: ,,Er moet meer gebeuren dan wat het Commissariaat wil. Uiteindelijk zijn er twee opties: heel strikt controleren of verbieden. In beide gevallen moet de Mediawet worden gewijzigd.''

HOOFDARTIKEL: pagina 7