Kroaten jagen jarenlang op de verkeerde Serviër

Acht jaar lang heeft de Kroatische justitie jacht gemaakt op een in 1995 bij verstek veroordeelde Servische oorlogsmisdadiger. Vorige week werd de man gepakt. Maar gisteren moest de Kroatische justitie erkennen indertijd de verkeerde te hebben veroordeeld en dus ook al die tijd de verkeerde te hebben gezocht.

Mile Novakovic, luitenant-kolonel, werd donderdag door de Macedonische autoriteiten opgepakt toen hij vanuit Servië naar Macedonië wilde reizen. Novakovic stond op een Kroatische opsporingslijst: hij heeft in 1991 tijdens de Kroatische oorlog als plaatsvervangend bevelhebber van het leger van de Kroatische Serviërs de stad Šibenik laten bombarderen. Daarbij vielen ruim tien doden. In 1995 veroordeelde een Kroatische rechtbank hem bij verstek tot twintig jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden – moord op burgers en het vernietigen van cultureel erfgoed. Sindsdien wordt Mile Novakovic internationaal gezocht.

Eén dag na de aanhouding in Macedonië liet de Kroatische regering verheugd weten een uitleveringsverzoek voor te bereiden.

Maar zaterdag verzocht de minister van Buitenlandse Zaken van de unie Servië-Montenegro, Goran Svilanovic, de Macedoniërs de identiteit van de aangehouden Novakovic nog eens te controleren. ,,Volgens mijn informatie gaat het om een andere Mile Novakovic'', aldus Svilanovic. Gisteren kreeg hij vanuit Zagreb gelijk: de Mile Novakovic, luitenant-kolonel in het leger van de unie Servië-Montenegro die in Macedonië was opgepakt, was niet de Mile Novakovic – indertijd generaal in het leger van de Kroatische Serviërs – die Šibenik bombardeerde. De Kroatische minister van Justitie: ,,Dit kan gebeuren, vooral als een rechtbank niet oog in oog staat met een verdachte.''

Of de `echte' oorlogsmisdadiger nu een geheel nieuw proces moet krijgen voor de bombardementen op Šibenik is onduidelijk.