Global Soundclash

Het Belgische label Crammed Discs legt tegenwoordig veel eer in met `wereldse' acts als Cibelle en Zuco 103, maar had in de jaren tachtig al een bonte en avontuurlijke catalogus. Vooruitlopend op de rerelease van een aantal belangwekkende voorbeelden daarvan, wordt op twee compilaties langs die catalogus gezapt. Het onderscheid dat wordt gemaakt tussen `world fusion' en `electrowave' is enigszins kosmetisch, want beide platen worden grotendeels bevolkt door dezelfde artiesten.

Toch is het goed eraan te herinneren dat Crammed de machtige stem van de Ethiopische zanger Mahmoud Ahmed naar het westen bracht. Wie kwijlt van de combinatie van chanson en electrobeats, nu weer hip dankzij Vive La Fête, zal opkijken van de twintig jaar oude verrichtingen van The Honeymoon Killers en Band Apart. De sfeervolle elektronica-experimenten van Benjamin Lew, Tuxedomoon, Aqsak Maboul en Hector Zazou hebben de tand des tijds aardig doorstaan, wat helaas minder geldt voor de van overmatig veel galm voorziene drumcomputers in jaren-tachtig-stijl op sommige nummers.

Een `package' met Crammed-artiesten als Cibelle, Zuco 103, Sussan Deyhim, Taraf De Haïdouks en het weer eens herenigde Tuxedomoon is morgen te zien in de Amsterdamse Melkweg.

Diverse artiesten: Crammed Global Soundclash 1980-1989 Part One: World Fusion (Crammed CRAM 113)

Crammed Global Soundclash 1980-1989 Part Two: Electrowave (Crammed CRAM 114) distr. Coast To Coast

Ook samen in een box met mini-cd vol remixen en boekje: Crammed Global Soundclash 1980-1989 The Connaisseur Editiin (Crammed CRAM 100)

    • Jacob Haagsma