Fransen in tweede stad van Ivoorkust

Franse militairen hebben zaterdag het centrum van de tweede stad van Ivoorkust bezet, om er een eind te maken aan geweld dat in de voorgaande dagen aan 23 mensen het leven had gekost.

De twee- tot driehonderd Fransen kwamen met pantserwagens en lichte tanks naar de stad Bouaké, 350 kilometer ten noorden van de belangrijste stad van het land, Abidjan. Midden vorige week braken daar ongeregeldheden uit tussen de ex-rebellen van de Forces Nouvelles (FN), die de stad beheersen, en de burgerij. De FN stapten vorige week uit de regering van nationale eenheid.

De Fransen kwamen naar Bouaké op verzoek van de centrale bank van West-Afrika, waarvan het filiaal in Bouaké dagenlang het centrum van de onrust in de stad was geweest. Bij plunderingen door zowel burgers als FN-soldaten vielen 23 doden en 37 gewonden. Na hun komst naar de stad omsingelden de Fransen het bankgebouw. Gisteren kregen ze versterking van rond honderd Senegalese soldaten van de West-Afrikaanse vredesmacht.

Zaterdag dreigde de komst van de Fransen uit te lopen op geweld, omdat de ex-rebellen niet op de hoogte waren gesteld. Zij gingen er van uit dat de Fransen gestuurd waren door president Laurent Gbagbo met de bedoeling de FN-strijders te verdrijven uit Bouaké, de officieuze goofdstad van het rebellengebied. ,,Dit is een infiltratie van mensen die het imago van de Forces Nouvelles willen bekladden'', aldus de commandant van de FN-soldaten. De FN beschuldigen de Fransen ervan de kant van Gbagbo te hebben gekozen; vorige week eisten ze om die reden het vertrek van de Franse ambassadeur.

Gisteren werd het misverstand tijdens besprekingen tussen de bevelhebbers van de Fransen en de FN opgehelderd. De Franse generaal Emmanuel de Richoufftz verzekerde de FN-commandanten dat zijn troepen slechts de rust willen herstellen en vertrekken zodra dat is gebeurd.

Franse troepen zijn in Ivoorkust sinds de mislukte staatsgreep van september vorig jaar en de opstand van ontevreden militairen die daarop volgde. Zo'n 4.000 Franse militairen zien toe op de naleving van het vredesakkoord dat regering en rebellen begin dit jaar in Frankrijk hebben gesloten.