Chinezen woedend op Japanse sekstoeristen

Er is maar weinig voor nodig om China's anti-Japanse gevoelens aan te wakkeren. De Japanse oorlogsmisdaden zijn niet vergeten en hoewel op diplomatiek niveau al jaren niet meer over de oorlog wordt gepraat, vinden veel Chinezen dat Japan zich nog altijd onvoldoende voor het aangedane leed heeft verontschuldigd.

De laatste rel die een storm van Chinese media- en internetreacties te weeg heeft gebracht betreft als zodanig geadverteerde Japanse sekstrips naar het Chinese Zhuhai, aan de grens met Macau. Een van die reizen, waarbij ongeveer 400 Japanse mannen zich in een en hetzelfde hotel lieten behagen door bijna vijfhonderd Chinese prostituees, raakte vorige week in de publiciteit.

Volgens de Chinese media zouden de mannen zich direct na aankomst in de lobby van het hotel al hebben vergrepen aan de Chinese vrouwen. De liften waren langdurig buiten gebruik omdat daarin op weg naar de hotelkamers hele orgieën zouden hebben plaatsgevonden. ,,We zijn gekomen om met Chinese meisjes te spelen'', zou een van de Japanse sekstoeristen desgevraagd hebben gezegd.

De Chinese media spreken er schande van. Bij één populaire Chinese internetsite werden meer dan 15.000 reacties op de kwestie ontvangen. Het grote thema van al die reacties: Japan heeft opnieuw de Chinese eer gekrenkt, Japanners hebben nog altijd geen respect voor Chinezen.

In sommige reacties werd zelfs gesproken van boze opzet. Want de timing van het voorval op 16 september, twee dagen voor de 72-jarige herdenking van de Japanse bezetting van Noordoost-China, kon geen toeval zijn. ,,Diep van binnen kijkt het Japanse volk neer op het Chinese volk'', schrijft een boze internetgebruiker. De `Verkrachting van Nanking', de zwarte bladzijde uit de Japanse bezettingsgeschiedenis van China is weer onder de aandacht gebracht en veel verontwaardigde Chinezen hebben opgeroepen tot een boycot van Japanse producten.

Dat is niet voor het eerst. Een maand geleden nog gebeurde dat ook toen een andere kwestie waarin Japan de hoofdrol speelde veel verhitte reacties veroorzaakte. Dat gebeurde nadat een Chinese arbeider werd gedood en veertig anderen gewond raakten toen zij per toeval op een oude voorraad achtergelaten Japanse chemische wapens stuitten.

De Chinese regering laat doorgaans zo'n volkswoede uitrazen, zolang de reacties maar ongeorganiseerd blijven. Formeel beroert dergelijke kwesties Peking niet.

Een enkele internetgebruiker legde de schuld niet bij de Japanse toeristen, maar bij de Chinese regering, die ondanks het verbod op prostitutie onvoldoende tegen het probleem zou optreden.