Bittere pil voor taekwondoka Greevink

Taekwondoka Ferry Greevink werd zaterdag in Garmisch onttroond als wereldkampioen.

Ferry Greevink (1.90 meter, 90 kilogram) begon sterk aan de wereldkampioenschappen. In de eerste ronde bij de zwaargewichten kende hij weinig problemen met de Italiaan Basile. Het duel eindigde in een eenvoudige 7-4 zege. De Rus Kalmikov bleek in de tweede ronde een groter obstakel. Na een achterstand knokte Greevink zich terug in de wedstrijd, waardoor de eindstand uiteindelijk 11-11 werd. Met twee rondes in zijn voordeel waande de Venraynaar zich bij de laatste zestien, maar de scheidsrechter besliste anders: Greevink verloor en kon naar huis. De Iraniër Rostami werd de nieuwe wereldkampioen.

Was het een terechte nederlaag?

Ferry Greevink: ,,Ik vond van niet, aangezien ik twee van de drie ronden had gewonnen. Als de eindstand gelijk is, moet de scheidsrechter de doorslag geven. Ik had erop gerekend dat ik naar de volgende ronde mocht, maar de arbiter besliste anders. Dat was een tegenvaller, daarom tekende ik ook officieel protest aan. Dat kost honderd euro, bij een afwijzing ben je dat geld kwijt. Aldus geschiedde: mijn protest werd afgewezen en ik kon naar die honderd euro fluiten. Erg vervelend allemaal. Inmiddels ben ik over de teleurstelling heen, want ook ik moet verder. Als sportman ben je continu bezig met de eerstvolgende wedstrijd.''

Wat was je doel voorafgaande aan de WK?

,,Als regerend wereldkampioen hoopte ik natuurlijk op prolongatie van de titel. Nog belangrijker was mijn vorm, die moest een stijgende lijn gaan vertonen. Bovendien wilde ik nog werken aan mijn concentratievermogen. Voorafgaande aan de WK heb ik hard getraind: eerst twaalf weken sparren met de Nederlandse ploeg op Papendal, daarna nog eens een trainingskamp van twee weken in Turkije. Aan de voorbereiding heeft het duidelijk niet gelegen.''

Komt door dit teleurstellende resultaat je deelname aan de Olympische Spelen van Athene in gevaar?

,,Dat hoeft niet, de WK was niet direct dé graadmeter voor de Olympische Spelen. De taekwondobond gaf echter in een eerder stadium aan dat een goed WK-resultaat wel van invloed zou kunnen zijn op de samenstelling van de ploeg voor het olympisch kwalificatietoernooi. Dat wordt in december in Parijs gehouden. Als regerend Europees- en oud-wereldkampioen reken ik op deelname aan het kwalificatietoernooi, maar ik zal dit jaar absoluut prestaties moeten boeken. Ik kan niet alleen op het verleden teren.''