Bijna niemand wil wonen in een exclusieve villawijk

Het plan was een exclusieve villawijk te bouwen. Maar er zijn maar zes kopers, en dus gaat ook dit plan niet door. Gemeente en bouwer vliegen elkaar in de haren.

Het had zo mooi kunnen zijn. Een exclusieve villawijk in een groen en afgeschermd deel van Voorschoten. Woningen tot 735.000 euro per stuk, inclusief dubbele parkeergarage onder het huis en de mogelijkheid voor een wijnkelder of zwembad met `tegenstroom'. Een nieuwbouwproject met `een hoog ambitieniveau', zoals ze het in Voorschoten noemen. Maar op het voormalige sportpark, waar tot 1997 nog voetballertjes rondholden, is nog steeds maar weinig te zien van de nieuwe wijk. Waar sportvelden waren, ligt nu een enorme lap terrein braak, en aan deze woestenij komt voorlopig geen einde: de bouwer heeft maar zes huizen weten te verkopen, en wil het plan nu afblazen.

Het annuleren van de bouw van deze wijk, die Voorsche Kreek had moeten gaan heten, staat niet op zichzelf. Overal in Nederland worden bouwplannen, waarvoor de afgelopen jaren ruimte en geld is vrijgemaakt, versoberd of zelfs helemaal geschrapt. Op het kunstmatig aangelegde Amsterdamse eiland IJburg zijn sommige dure woningen minder luxe gemaakt omdat de verkoop van nieuwbouwwoningen zo goed als stillag. In Apeldoorn gaat de bouw van twee luxe appartementencomplexen op het Stationsplein niet door, te weinig animo.

In Rotterdam werden in een gebouw in plaats van 126 grote dure appartementen 191 kleinere en goedkopere gebouwd. En in Nootdorp komen 28 riante vrijstaande villa's er toch maar niet. Ook hier: geen kopers.

Het hoogste segment van de Nederlandse woningmarkt is de afgelopen jaren radicaal veranderd. In de haussemarkt was het niet ongewoon voor potentiële huizenkopers een bod uit te brengen op een woning die nog niet eens bezocht kon worden. Als ze al verkocht worden, staan dure woningen nu gemiddeld zeventien weken te koop.

In het klimaat van de onverzadigbare vraag wilde ook de gemeente Voorschoten meer villa's laten bouwen. ,,Voor elke snipper groen stonden projectontwikkelaars in de rij'', zegt wethouder P. Verschoor (VVD, Ruimtelijke Ordening). Voorschoten schreef een prijsvraag uit onder bouwers; IBC Vastgoed won.

Als tegenprestatie moest IBC (onderdeel van bouwconcern Heijmans) aan een aantal extra voorwaarden voldoen. Zo zou de bouwer de hoogspanningskabels die boven het nu nog braakliggende terrein lopen onder de grond stoppen, meebetalen aan het verplaatsen van de kinderboerderij en het eerder verplaatsen van de voetbalclub.

Ook zou IBC bijdragen aan de bouw van een dagverblijf voor verstandelijk gehandicapte kinderen en een complex van twaalf appartementen begeleid wonen voor gehandicapten. Geen probleem, dacht IBC, dat kon prima betaald worden uit de opbrengsten van de exclusieve woningen.

Maar toen werd het januari en zag IBC dat de markt voor dure woningen was ingestort. De mooie extraatjes die de gemeente had bedongen, konden niet doorgaan. [Vervolg VILLA WIJK: pagina 11]

VILLA WIJK

'Wij bouwen niet voor de leegstand'

[Vervolg van pagina 1] Bouwer IBC ging met Voorschoten praten, wat zouden zij ervan vinden als de parkeergarages onder het huis geschrapt worden? Een ander probleem was het ontbreken van een afgebakende tuin. Naar Scandinavisch voorbeeld woon je in een `parkachtige omgeving'. ,,Dan zijn ook geen Gamma-schuttingen nodig om je eigen terrein af te bakenen'', zegt A. Geelen van IBC. Toen kopers wegbleven, kreeg hij het idee dit terug te draaien. ,,Het project liep voorspoedig, totdat IBC zenuwachtig werd van de marktomstandigheden'', zegt de wethouder. De eerste 4 miljoen euro die IBC aan Voorschoten zou betalen werden netjes overgemaakt, de andere helft is nog niet betaald.

IBC liet in het contract opnemen dat 60 procent van de woningen verkocht moest zijn voordat met de bouw begonnen zou worden. Zes maanden later zijn maar 6 van de 102 huizen verkocht. ,,Het prijskaartje dat aan deze woningen hangt wil men niet langer uitgeven'', zegt Geelen van bouwer IBC. ,,De markt heeft de centen niet.''

Wethouder Verschoor: ,,Ik zeg niet dat het heel makkelijk is, maar er is nog steeds vraag naar kwalitatief behoorlijke huizen. Ik ben er niet van overtuigd dat het zo dramatisch is als IBC zegt.''

De bouwer: ,,De markt is heel anders nu. Je ziet hem voor je ogen verslechteren.''

,,Het is een landelijk probleem'', vindt makelaar F. Spendel die de koop verzorgt.

De bouwer: ,,Het is een risicovol project geworden''.

Verschoor: ,,Zij zijn de verplichting aangegaan. Wij houden ze daar aan. Je kunt niet bij de eerste eruptie van een probleem meteen uit een project stappen. Ik wil niet als gemeente tekort gaan schieten met afgesproken voorzieningen, zoals de gehandicaptenopvang, door marktperikelen.''

Geelen: ,,Wij bouwen niet voor de leegstand.''

Omdat bouwer, makelaar en gemeente er niet uit kwamen, schakelen ze nu als compromis een onafhankelijke derde partij in. Pas wanneer dit bureau conclusies heeft getrokken, praten bouwer en gemeente verder over de achterstallige betalingen, gemiste rente en wat nu te doen met de kosten voor het verplaatsen van de voetbalclub, de nieuwe plek van de kinderboerderij en de bouw van het gehandicaptenverblijf.

En de zes gezinnen die wel graag in Voorsche Kreek wilden wonen? De wethouder vindt dit de verantwoordelijkheid van bouwer en makelaar. Maar makelaar Spendel wil er niet op ingaan. Ook wil hij niet zeggen wie de kopers zijn. Het is ,,niet relevant'' hun te vragen wat zij ervan vinden, zegt hij.

Bouwer Geelen wijst op het contract waarin staat dat het project niet door zou gaan bij onvoldoende verkochte woningen. ,,Wij waarderen deze kopers omdat juist zij hier een huis wilden aanschaffen. Maar deze mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Er is voldoende aanbod van dure huizen.''

WWW.NRC.NL: dossier woningmarkt