Bezoek Arrahmane-moskee

De stadsdeelraad van Oud-Zuid in Amsterdam en het bestuur van de omstreden Arrahmane-moskee in De Pijp hebben zaterdag over de onrust rondom de moskee gesproken. Het gesprek leverde een reeks beloftes van het moskeebestuur op. Een deel van de Marokkaanse gemeenschap eist dat het huidige bestuur opstapt.

De moskee is al geruime tijd in opspraak door geruchten dat de Tabligh-beweging, die eigenaar is van de moskee, betrokken is bij het ronselen van moslimjongeren voor de heilige oorlog, de jihad. Dat leidde tot onrust in de buurt. Ook spelen er binnen de gemeenschap diverse problemen door het gedrag van een voormalig bestuurslid en is er ruzie met een deel van de Marokkaanse gemeenschap, dat de moskee wil overnemen.

De stadsdeelraad stuitte tot dusver op geslotenheid van het moskeebestuur. Tijdens de bijeenkomst zaterdag werd een vijfkoppige delegatie, onder wie leden van het bestuur van de moskee en een trouwe bezoeker, met vragen bestookt. Woordvoerder A. Sayfaoui sprak vrijwel elke aantijging tegen. Vooral de beschuldigingen over het ronselen van jongeren voor de jihad zijn volgens hem onzin. ,,Wij zijn tegen het radicaliseren van jeugd en willen juist dat ze iets van hun leven maken.''

De delegatie erkende dat er binnen de moskee fouten zijn gemaakt. Die zouden zijn te wijten aan het voormalige bestuurslid A. Alanwar. ,,Hij onderdrukte de hele groep'', aldus Sayfaoui. ,,Wij hebben niets te verbergen en zijn een moskee net als andere moskeeën.'' Het moskeebestuur belooft een ruimte voor vrouwen te openen en in de toekomst mogelijk preken in het Nederlands te vertalen.

Raadslid P. Slettenhaar van de VVD is niet gerustgesteld. Hij is blij met de beloftes, maar zit nog met veel vragen. ,,We moeten kijken of het zin heeft om verder te praten. We kunnen niet zoveel doen, want openbare orde en staatsveiligheid vallen buiten onze bevoegdheid.'' Volgens Slettenhaar had burgemeester J. Cohen al veel eerder duidelijkheid moeten vragen over de plotselinge bestuurswisseling. Cohen sprak vorig jaar met het bestuur, nadat de imam had opgeroepen tot een gewapende strijd. De imam bood zijn excuses aan en vier dagen later werd het bestuur vervangen door leden van de Tabligh-beweging.

Een afvaardiging van de Marokkaanse gemeenschap in De Pijp spant een rechtszaak aan om het bestuur te ontbinden. Volgens een woordvoerder is het stadsdeelbestuur zaterdag om de tuin geleid. Zo zou de Arabische les voor kinderen, die de raadsleden tijdens de rondleiding in de moskee zagen, in scène zijn gezet. ,,Ongeveer 80 procent van de Marokkaanse gemeenschap in de buurt mijdt de moskee. Een deel wordt zelfs niet toegelaten. De gemeenschap wil dan ook niets meer te maken hebben met de Tabligh.''