Beurs na zeven dagen in de lift

De Europese beurzen stegen vanochtend voor het eerst in zeven handelsdagen. Dat gebeurde mede door een sterkere dollar die voordelig is voor Europese multinationals met dochters in de Verenigde Staten of een exportstroom naar Amerika. De AEX-index noteerde rond het middaguur 1 procent hoger op 317 punten.

Op het Damrak was verzekeraar Aegon vanochtend de grootste stijger na een positief advies van de beleggingsanalisten van Deutsche Bank. Het aandeel steeg met 3,5 procent. Ook de koers van Ahold ging met meer dan 3 procent omhoog. Het supermarktbedrijf moet uiterlijk morgen aan banken zijn goedgekeurde jaarcijfers over 2002 overhandigen om zo een banklening veilig te stellen.

Automatiseerder Getronics was de grootste daler binnen de AEX-index. Beleggers maken zich zorgen over de onderhandelingen die met preferente aandeelhouders gevoerd zouden worden. De beurs vreest dat deze aandeelhouders afbetaald worden met nieuw uit te geven aandelen Getronics. Het aandeel verloor vanochtend 4 procent.

ASMI, toeleverancier van de chipindustrie, was de groostste stijger onder de middelgrote fondsen. Het aandeel profiteerde van een positief rapport over de vooruitzichten in de halfgeleiderindustrie. Het fonds klom met 3,5 procent naar 13,17 euro.

Luchtvaartmaatschappij KLM ging ook met ruim 3 procent vooruit naar 12,23 euro. Beleggers putten hoop uit de groeiende kans op een fusie met Air France. De koers van kopieer- en printerfabrikant Océ daalde 2 procent nadat het bedrijf vanochtend opnieuw een reorganisatie aankondigde. De index van middelgrote bedrijven stond aan het einde van de ochtend licht hoger op 317 punten, net als de AEX-index.

Ook de indices van de andere grote Europese beurzen gingen omhoog. Vooral technologiefondsen en verzekeraars deden de graadmeters van de beurzen van zowel Frankfurt als Londen met 0,7 procent stijgen. De CAC-40-index van de beurs in Parijs noteerde een winst van 0,5 procent.

In Parijs was veel belangstelling voor aluminiumconcern Pechiney. De handel in het fonds moest enige tijd worden opgeschort, nadat bekend was geworden dat de Franse beursautoriteiten de 4 miljard euro kostende overname van het bedrijf door het Canadese Alcan tolereren.