Beeldhouwer Marius van Beek (82) overleden

Kunstenaar Marius van Beek, die zaterdagavond op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Nijmegen is overleden, is vooral bekend geworden met zijn beelden voor de openbare ruimte. Hij was een klassiek beeldhouwer, die zich liet inspireren door thema's uit de Griekse oudheid en zijn ideeën uitwerkte in klei, brons of steen.

Op talloze Nederlandse pleinen en straathoeken zijn sculpturen van zijn hand te vinden, veelal voorstellingen van dieren, vrouwentorso's of mythologische figuren. Van Beek raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet en zat lange tijd ondergedoken. In deze periode kwam hij veelvuldig in contact met kunstenaars. Hij besloot beeldhouwer te worden en schreef zich na de oorlog in bij de Rijksakademie in Amsterdam. Lange tijd combineerde Van Beek zijn kunstenaarschap met een baan als redacteur bij het dagblad De Tijd. Toen hij eenmaal bekendheid genoot als beeldhouwer, beperkte hij zich tot kunstrecensies. Daarnaast werkte hij als docent kunstbeschouwing aan de School voor Journalistiek en, tot 1984, als docent beeldhouwkunst aan de kunstacademie in Den Bosch. Het bekendste beeld van Marius van Beek is het Monument voor Jan van Hooff bij de Waalbrug bij Nijmegen. De bronzen sculptuur, van een man met een gescheurde vlag in zijn hand, symboliseert het verzet tegen de nazi's.