Arafat verstevigt greep op regering

Tegen de zin van Israël en de Verenigde Staten heeft Yasser Arafat zijn greep op de nieuwe regering van de Palestijnse Autoriteit verstevigd. De aanstaande premier van de Palestijnse Autoriteit Ahmed Qurei heeft een regering samengesteld, die grotendeels bestaat uit leden van Fatah, de organisatie van Arafat.

De Israëlisch regering reageerde meteen afwijzen. ,,Deze nieuwe Palestijnse regering biedt geen enkele hoop'', zei een woordvoerder vanmiddag. Ook uit Palestijnse hoek kwam kritiek. ,,Dit is honderd procent een Arafat-club'', zegt Bassem Eid van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie PHRMG in Jeruzalem. ,,De nieuwe premier Qurei vraagt zelfs aan Arafat toestemming als hij naar de wc moet'', aldus Eid. Met soortgelijke commentaren is de komst van de nieuwe, 24 ministers tellende regering – alleen het Palestijnse parlement moet zich nog uitspreken – ook in de Palestijnse en Israëlische media verwelkomd. ,,Arafat is helemaal weer terug. Met dank aan Israël en de VS'', zegt Eid.

Arafat zelf houdt ook de touwtjes van de verschillende politie- en veiligheidsdiensten strak in handen. Hij heeft een Nationale Veiligheidsraad gevormd die hij persoonlijk leidt en waarin de minister-president, de minister van Binnenlandse Zaken en dertien Fatah-adviseurs zitting hebben.

De zeggenschap over de Palestijnse politie- en veiligheidsdiensten was een van de bronnen van conflict tussen de onlangs afgetreden premier, Abu Mazen, en Arafat. Mazen wilde dat zijn minister van Veiligheid Mohammed Dahlan volledige controle zou krijgen over de politie en de verschillende groepen die zich met veiligheid bezig houden. Arafat was daartoe niet bereid. Dahlan keert dan ook niet terug in de nieuwe regering. Hij wordt gezien als de grote verliezer (,,een collaborateur met Israël'', aldus een Fatah-parlementslid) en doet er volgens de Palestijnse radio verstandig aan het land te verlaten.

Nieuwe, en tegelijkertijd oude, bekende gezichten die terugkeren naar het centrum van de Palestijnse politiek zijn de Arafat-getrouwen Saeb Erekat die minister van Onderhandelingen wordt en generaal Nasser Yusef, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Voor de portefeuille veiligheid zal Nasser Yusef, de voormalige commandant van de Palestijnse politiediensten, zijn orders dus halen bij Arafat. Financiën blijft in handen van Salam Fayyad, een oud-medewerker van de Wereldbank. Buitenlandse Zaken blijft bij dr Nabil Saath.

De 66-jarige Qurei wilde een regering van nationale eenheid vormen, maar de Palestijnse organisaties Hamas, Islamitische Jihad en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina zijn er niet in opgenomen.,,Het doel van Hamas, van het Palestijnse volk is niet het vormen van regeringen, maar het bevrijden van ons land en ons volk. Wij zullen niet deelnemen aan een regering zoals de bezetting voortduurt'', is het argument van Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin. Hij kondigde afgelopen donderdag de onverminderde voortzetting van de gewapende strijd tegen ,,de zionistische entiteit in Palestina'' aan.