Amsterdam Sinfonietta

,,Amsterdam Sinfonietta begon eind jaren tachtig als een jong strijkorkest met een kamermuzikale benadering. In de loop van de jaren is dat doel een beetje uit zicht geraakt. Elke dirigent wil symfonisch repertoire dirigeren, dus breidden we uit met blazers en speelden óók symfonieën van Haydn en Mozart. Voor je weet ben je een `gewoon' kamerorkest! Toen dit jaar het contract van onze dirigent Peter Oundjian afliep, besloten we schoon schip te maken.''

Violiste Candida Thompson is vanaf dit seizoen artistiek leider van het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta, voorheen Nieuw Sinfonietta Amsterdam. Het orkest maakt onder de nieuwe naam een nieuw begin zonder dirigent en mét artistiek leider Thompson, die tevens concertmeester blijft.

,,We hebben de laatste tien jaar flink geëxperimenteerd met het spelen zonder dirigent. De eerste keer was dat toeval. Onze toenmalige dirigent Lev Markiz werd ziek en toen hebben we het programma zonder hem uitgevoerd. Dat gaf extreem veel voldoening.

,,Sinfonietta Amsterdam telt ruim twintig vaste leden. Mét dirigent is dat een klein orkest, zonder een groot kamermuziekensemble. Alles werkt veel directer. Het spelen wordt minder een kwestie van kijken en meer een kwestie van luisteren. Je moet alle ideeën uit jezelf en elkaar halen. De individuele flexibiliteit en vrijheid die dat oplevert, is groot. Om dat gevoel ook fysiek te uiten, spelen we nu allemaal staande. Van het publiek krijgen we daarop veel positieve reacties. Zij kunnen de interactie tussen de musici nu echt zíen.

,,Dat ik artistiek leider ben, is een logisch gevolg van het feit dat ik al tien jaar concertmeester was. Iedereen is verantwoordelijk voor het resultaat, maar je kunt twintig individuele musici niet volledig vrij laten. In de dagelijkse praktijk moet er iemand voor kapitein spelen; wij zijn niet democratisch. Dat betekent dat ik óók nadenk over repertoire en artistiek beleid. Welke arrangeurs vragen we wanneer we iets voor strijkorkest willen laten bewerken? Welke componisten vragen we een nieuw stuk voor ons te componeren? Maar iedereen heeft daarin wel een stem. En artistiek medewerker Marc van Dongen en directeur Mark Vondenhoff zijn daarin de ruggengraat van Amsterdam Sinfonietta.

,,Het is opvallend hoe soepel de overgang is gegaan. Iedereen was het eens over deze koerswijziging, er is niet één van de musici weggegaan. En voor we het wisten was er ook deze andere naam. Na vijftien jaar samenspelen kun je je als ensemble toch moeilijk nog als `nieuw' afficheren! Waar we nu aan moeten werken, is het werven van meer en nieuw publiek. We spelen vaak voor te weinig mensen. Dat ligt aan ons marketingbudget, niet aan onze kwaliteit – zeer frusterend. Binnenkort organiseren we in Amsterdam voor het eerst het Sinfonietta String Festival met concerten, lezingen, workshops en een nieuwe voorstelling door Frank Groothof over Vincent en Theo van Gogh. En Gennady Rozjdestvenski leidt een programma. Als dirigent, ja. Maar dat is nu een uitzondering, en niet meer de regel.''

Sinfonietta String Festival: 15 t/m 18/10 Concertgebouw, Bachzaal, Felix Meritis Amsterda. Inl.: www.sinfonietta.nl, (020) 6721022