Amfibisch schip naar Liberia

Nederland overweegt het amfibisch transportschip `Rotterdam' naar Liberia te sturen. Dit blijkt uit uitspraken die minister Kamp (Defensie) zaterdag deed in het praatprogramma `Knevel op zaterdag'.

De VN heeft Nederland onlangs verzocht een bijdrage te leveren aan een vredesmacht voor het West-Afrikaanse land, die zal bestaan uit 15.000 miliairen, 250 militaire waarnemers en 1.100 politiemensen. De VN-macht moet de taken overnemen van een stabilisatiemacht van de West-Afrikaanse economische gemeenschap ECOWAS, die sinds augustus in Liberia actief is. Die troepenmacht is er tot nu toe nog niet in geslaagd enige orde en rust te brengen in het land, waar ondanks het vertrek van president Charles Taylor rivaliserende rebellengroeperingen elkaar nog steeds bevechten.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hadden al op 12 september aan de Kamer melding gemaakt van het verzoek. Op dit moment wordt onderzocht of Nederland een bijdrage wil leveren en zo ja, waar die dan uit zou moeten bestaan. Kamp zei zaterdag dat daarbij de gedachten uitgingen naar een ,,marineschip'', dat een ,,ondersteunende en coördinerende rol'' zou kunnen spelen.

Het amfibische transportschip `Rotterdam' is het aangewezen schip om dergelijke taken te vervullen. De Rotterdam kan niet alleen troepen en materieel vervoeren, het kan ook dienen als commandocentrum en als drijvend hospitaal.

In 2000, tijdens de Nederlandse inzet in Eritrea, vervulde het schip ook al een dergelijke ondersteuning als `logistiek platform' in de Rode Zee.