Acteur O'Connor (78) overleden

De acteur en danser Donald O'Connor, vooral bekend van zijn rol in de musicalfilm Singing in the rain, is zaterdag op 78-jarige leeftijd overleden. Hij had zich al een paar jaar geleden teruggetrokken uit de film- en tv-wereld. O'Connor was de zoon van circusartiesten en debuteerde op jeugdige leeftijd in hun act.

Zijn filmdebuut maakte hij op zijn elfde in Melody for two (1937), waarna hij jarenlang kinderrolletjes bleef spelen. Singing in the rain (1952) was zijn dertiende film. Naast zijn tegenspelers Gene Kelly en Debbie Reynolds viel O'Connor vooral op met zijn kluchtige zang- en danssolo Make 'em laugh. Zulke vrolijke nummers bleven sindsdien, in musicalfilms als Call me Madam, Anything goes en There's no business like show business, zijn handelsmerk. Een Oscar heeft hij nooit gekregen, wel een Emmy Award voor zijn optreden in The Colgate Comedy Hour (1954). Een van zijn laatste filmrollen, een bijrol in Ragtime (1981), was door regisseur Milos Forman bedoeld als eerbewijs.