VS: bestrijding xtc-handel kan veel harder

De Amerikaanse directeur van het bureau voor drugsbeleid van het Witte Huis, John Walters, vindt dat Nederland ,,niet hard genoeg'' optreedt tegen de handel in synthetische drugs.

Hij pleit voor ,,het gebruik van wire taps in rechtszaken en de inzet van infiltranten''. Volgens Walters worden door Nederlandse drugslaboratoria tonnen drugs naar de VS verscheept.

Walters zei dit gisteren in Rome, waar hij een conferentie van de Verenigde Naties over drugs bijwoont, tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press.

De Verenigde Naties publiceerden deze week een rapport over synthetische drugs, waarvan de conclusie luidt dat de productie, handel en het gebruik ervan almaar toenemen. Wereldwijd zouden er 34 miljoen gebruikers zijn van amfetaminen en 7,7 miljoen xtc-gebruikers. Nederland wordt in dit rapport gezien als een van de grootste producenten.

John Walters hecht geen waarde aan Nederlandse cijfers die aantonen dat Nederland juist steeds meer pillen in beslag neemt en laboratoria sluit. De Nederlandse Unit Synthetische Drugs meldde deze zomer in het jaarverslag dat er in 2002 43 laboratoria zijn ontdekt en zes miljoen pillen in beslag genomen. Ook is in 2002 ruwe grondstof voor de productie van nog eens 127 miljoen pillen in beslag genomen. ,,Dat er meer arrestaties en inbeslagnames zijn, komt doordat de handel harder groeit dan de bestrijding ervan'', aldus Walters.

Volgens hem ,,doet de Nederlandse regering gewoon niet genoeg aan de bestrijding'' van synthetische drugs. Hij meent dat de inzet van infiltranten en het gebruik van verborgen afluisterapparatuur daarbij ,,een dramatische verandering'' teweeg zou brengen.

Het ministerie van Justitie zegt in een reactie dat Nederland wel degelijk ,,de politieke wil'' heeft om de productie van synthetische drugs te bestrijden. Een bewijs daarvan is de oprichting in 1998 van de Unit Synthetische Drugs, waar ruim tweehonderd mensen werken.