Volleybalsters wacht Turkse heksenketel

De Nederlandse volleybalsters wacht vanavond, om zes uur Nederlandse tijd, een heksenketel in de hoofdstad Ankara. Daar spelen ze in de halve finale van het Europees kampioenschap tegen gastland Turkije. Naar schatting zesduizend fanatieke toeschouwers zorgen voor een hectische sfeer in de uitverkochte Ataturkhal.

De maximale capaciteit werd donderdag in het laatste groepsduel tussen Turkije en Duitsland met 1.500 mensen overschreden. De Europese volleybalbond CEV heeft inmiddels extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd om dit weekeinde de toestroom van Turkse supporters in te dammen.

De verwachte hectiek boezemt de Italiaanse bondscoach Angelo Frigoni van de Nederlandse volleybalvrouwen geen angst in. ,,Dit is juist een fantastische ervaring voor dit team. Als we met de ploeg een grote toekomst willen hebben, moeten we ook dit soort wedstrijden leren winnen'', sprak de bondscoach die gisterochtend met zijn ploeg van Antalya naar Ankara vloog.

De Nederlandse speelsters hadden Turkije het liefst in de finale van het EK getroffen, maar na de groepswedstrijden voor matig bezette tribunes in kustplaats Antalya kijken ze uit naar de halve finale tegen het gastland. ,,Het lijkt me geweldig straks al die mensen in mijn nek te horen joelen'', blikte Elles Leferink alvast vooruit. ,,Het kan me niet schelen dat ze voor Turkije zijn. Het is alleen maar prachtig dat zoveel mensen belangstelling hebben voor de volleybalsport.''

De interesse in vrouwenvolleybal in Turkije is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Met het oog op de Europese titelstrijd in eigen land heeft de Turkse bond veel geld in het nationale team gestoken. Gedragen door het enthousiaste publiek drongen de vrouwen verrassend door tot de laatste vier. Het gastland versloeg in de poule onder meer titelverdediger Rusland, dat wel door voedselvergiftiging verzwakt was. In de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland kwam Turkije terug van een 2-0 achterstand in sets, maar verloor het uiteindelijk met 3-2.

Naast de grote publieke belangstelling is de plotselinge dood van de Turkse bondscoach ook een inspiratiebron voor de thuispeelsters. Hij overleed twee weken voor de begin van het EK aan een hartaanval. De Turkse vrouwen willen een eventuele Europese titel aan hem opdragen.

De laatste keer dat Nederland en Turkije tegenover elkaar stonden, speelde Oranje in eigen land. Met een moeizame 3-2 zege op de Turkse vrouwen dwongen de vrouwen van Frigoni ruim twee jaar geleden kwalificatie voor het wereldkampioenschap af. ,,In de afgelopen twee jaar zijn de Turken zeker gegroeid'', weet de bondscoach van Nederland. ,,Maar ook wij hebben vooruitgang geboekt. We hebben ondanks de verwachte heksenketel zeker kansen tegen dit team.''

Bij winst op Turkije speelt Nederland morgen in de finale tegen de winnaar van het halve-finaleduel tussen Polen of Duitsland. Na de verrassende uitschakeling van titelverdediger Rusland en wereldkampioen Italië is Polen het enige land dat zich net als op het EK in 2001 bij de laatste vier heeft gevoegd. Frigoni: ,,Dit lijkt het EK van de verrassingen, hopelijk kunnen wij morgen voor de grootste stunt zorgen.''