VN-steun Liberia

VN Secretaris-Generaal Kofi Annan wil 15.000 blauwhelmen voor Liberia, waaronder troepen uit Nederland. Het kabinet gaat onderzoeken of dat kan, en doet dat aan de hand van criteria als politieke wenselijkheid en financiële haalbaarheid. Terecht. Nederlandse blauwhelmen moeten opereren onder een helder geformuleerd VN-mandaat, met duidelijke `rules of engagement' en het geheel moet betaalbaar zijn.

Nederland doet veel in West-Afrika, zakelijk en diplomatiek. Bijvoorbeeld in Burkina Faso, het land dat van harte meewerkte aan de bloedige mars naar de macht van Liberia's ex-president Charles Taylor. Destijds stopten wij onze neuzen dicht en geld toe. Ook in 2002 gaat er weer 26 miljoen euro ontwikkelingshulp naar het schandalige Burkinese regime. Tegelijkertijd doet Nederland veel aan het voorkomen of dempen van gewapende conflicten. Dat is inconsistent en bovendien zonde van het (belasting)geld.

Ik heb Nederlandse militairen, ondanks de evidente frustraties over de manier waarop de VN vredesoperaties organiseert, met toewijding en enthousiasme hun werk zien doen in landen als Angola en Mozambique. Ze deden een unieke ervaring op en het was goed voor de Nederlandse reputatie als goede internationalist. In Liberia, waar iedereen smeekt om een einde aan veertien jaar roof, plunder, moord, brand en verkrachting slaan we twee vliegen in één klap: we komen af van het Srebrenica-syndroom, en we maken moreel iets goed.

Ten slotte komt het mede door onze welgewilde blindheid ten opzichte van Burkina Faso dat Liberia nu op de bodem van afgrond ligt.