Verliefd op papieren jongen

Enkele weken geleden plaatsten wij de oproep `Stap in je lievelingsboek' op de Kinderpagina van het Cultureel Supplement en op de website van NRC Handelsblad. Een selectie van de reacties in woord en beeld.

We kregen heel verschillende reacties en heel veel van Potter-fans. Veel kinderen willen op Zweinstein zitten en dan ook meedoen aan zwerkbal in de positie van zoeker (Lisa Bruil uit Deventer).

Martine Feteris (10) uit Leiden maakte een soort boekbespreking van alle delen van Harry Potter. Zij kwam tot de conclusie dat zij het liefst Hermelien zou willen zijn ,,omdat zij goed kan toveren en een goede vriendin van Harry is. Hermelien ziet er verder nog cool uit en is er vaak bij als Harry en Ron haar nodig hebben.'' Gwen Rietstra (10) maakte een mooie tekening van Harry Potter en de vuurbeker.

Jonne Maas ziet zichzelf liever samen met kleine Heintje in De Minpins van Roald Dahl vliegen op de hals van de zwaan om de hele wereld te zien (zie tekening). Een andere Dahl-liefhebber, Ida van Koolwijk (7) uit Amsterdam, schrijft: ,,Als ik Matilda was, zou ik de bolstronk vermoorden!!!!! Ik zou de strooptruuk doen en de jeukpoeder en het glas en veel meer en ik zou een plan maken: de hele school, groep 8,7,6,5,4,3,2,1,0 de taak geven elke dag een streek uit te halen en het zo bont te maken dat ze een andere baan gaat zoeken.''

Daniël de Swart uit Dordrecht wil liever ,,verstoppertje spelen'' met Wally. En Julia Dun (9) uit Utrecht wil optreden in Blauwe Plekken van Anke de Vries. In dit boek wordt Judith door haar moeder afgetuigd. Ze voelt zich schuldig, omdat ze niets goed bij haar moeder kan doen. Op school sluit ze vriendschap met Michiel, die ook een moeilijk verleden heeft. Julia: ,,Ik zou tegen Judith zeggen dat ze tegen één iemand, bijvoorbeeld Michiel, moet zeggen dat ze wordt mishandeld en dat ze het ook tegen de meester moet zeggen. (...) Ik zou tegen haar moeder willen zeggen dat ze hulp moet gaan zoeken om voor haar kind te zorgen.''

Laurine van Citters (10) uit Haarlem stapt moedig in Hoe overleef ik de brugklas van Francine Oomen ,,om tegen Rosa te zeggen dat ze eerlijk moet zijn en moet doen wat ze zelf wil. Rosa moet niet haar vriendin Esther laten zitten om bij Sascha te horen.'' Verder vindt Laurine een `zwarte lippenstift stelen' in ruil voor vriendschap, een belachelijke manier om vriendinnen te worden (zie tekening).

Gina Hakkert (12) uit Amsterdam zou een vriendin van Rosa willen zijn in alle Hoe overleef ik-delen van Francine Oomen. De hobby's van Gina zijn verhalen schrijven, lezen en tekenen. Ze heeft zelf al een heel script geschreven voor het deel Hoe overleef ik de puberteit. Rosa en Gina kunnen het samen wel heel goed vinden en over hun problemen praten: ,,hun lastige ouders, dat ze nooit gelijk krijgen, over school en vriendjes''.

Dat de oproep niet alleen kinderen bereikte, blijkt uit de vele inzendingen van volwassenen. Kees Buitendijk (54) droomt ook over een Rosa maar dan die uit Kees de jongen. ,,In de koudste winter kreeg ik dit boek op mijn verjaardag. Nochtans ben ik ondersteboven van Kees die verliefd werd op Rosa. Als jongen van veertien, die verre stond van alles wat seksueel was (in een streng gereformeerd milieu), kon ik oprecht opgaan in een oprechte liefde voor Rosa. Noch bij het lezen proef ik het zoet van haar lippen als die andere Kees haar kust ...''

Tiny de Liefde-van Brakel (64) heeft eenzelfde soort herinnering over Droomeliesje. ,,Ik kreeg het tijdens de hongerwinter en kon sinds kort lezen. Het was een donkere, nare tijd met weing of geen lichtpuntjes. Toen ik er destijds in las kwam ik in een andere wereld. Ik las over een meisje in een groot zonnig huis met een tuin vol bloemen. Het meisje moest bij haar opa en oma gaan logeren, voor het eerst ver weg van huis (...). Toen ze weer thuis kwam was er een baby geboren. Het verhaal ontroerde mij (...). Voor het eerst ontdekte ik als zesjarig kind dat je door het lezen geraakt kan worden, dat je even alles kon vergeten (...).'' De conclusie van mevrouw de Liefde is duidelijk: je lievelingsboek vergeet je nooit. Het gaat niet alleen om de tekst maar het is veel complexer. Het heeft te maken met de tijd en de omstandigheden, je wereld van toen. En zorgvuldig borg mevrouw de Liefde het boekje van Phé Wijnbeek weer op in de la.

Het favoriete kinderboek van Edwin van Os (37) is Koning van Katoren van Jan Terlouw. ,,Ik zou graag in de tas van Stach willen zitten. Om zijn avonturen (de vervulling van de opdrachten) mee te beleven. Spannend, eng, mysterieus, ontroerend, liefdevol. Krachtig en creatief.''

En door deze oproep maakten we ook kennis met boeken die minder bekend zijn: Béatrice Augrandjean (10) uit Hilversum verwijst naar De kleine heks van Otfried Preussler (zie tekening). De kleine heks woont met haar raaf in een huisje diep in het bos. De kleine heks is pas 127 jaar en dat is nog heel jong voor een heks. Pas als ze alle toverkunsten in het heksenboek uit haar hoofd kent, zullen de andere heksen haar voor vol aanzien. Maar voor het zover is, haalt ze nog heel wat gekkigheid uit. Ze helpt de één en plaagt de ander en rolt van het ene avontuur in het andere. Van zo'n heks moet je wel houden. Béatrice zou ,,een grote jongen die kleine kinderen in de modder duwt, modder uit zijn mond laten komen als hij praat. O, wat een heksendaad!''

Heksen en kleine mannetjes doen het bij alle generaties goed. ,,Jaren heb ik gedroomd van Wiplala van Annie M.G. Schmidt. Dat was een piepklein gozertje dat zo klein was dat hij op je hand paste en dus ook in je schooltas: ik wilde niets liever dan ook zo'n Wiplala, die me kon voorzeggen bij de Cito-toetsen en me kon verbeteren bij dictees. Helaas heb ik het allemaal zelf moeten doen, maar nog steeds droom ik nog wel eens over hem. Mocht hij dit lezen: Wiplala, stap uit je boek en kom bij mij!'' (Charlotte Polak, 40 jaar, Amsterdam)

En de volwassenen blijven inzenden: ,,Mijn allereerste liefde was Dolf Wega uit Amstelveen. Deze stoere held uit het boek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman zette mijn hart in vuur en vlam. Ik wilde natuurlijk Marieke zijn, het lieve, mooie, dappere meisje aan zijn zijde. Dan kon ik in zijn armen slapen en zijn gewatteerde winterjas dragen. De Middeleeuwen leken mij zo puur en schoon (terwijl het ongetwijfeld ongelooflijk stonk in die tijd) en ondanks alle ontberingen leek de kruistocht mij één groot avontuur. Dolf Wega is de reden dat ik geschiedenis ben gaan studeren. Nu wordt het boek verfilmd. Crusade in jeans zal rond kerst in de bioscopen draaien. Op 28 juni van dit jaar kon je een rolletje winnen in de film. Helaas was ik te oud om mee te doen, dus mijn kans om het meisje van Dolf te worden is voorgoed verkeken'', aldus Alexandra Penrhyn Lowe (28) uit Amsterdam.

Van groep 5 t/m 8 van de Eerste Leidse Schoolvereniging in Leiden kwamen heel veel reacties, veel Potter-intreders en Lotte Kasteleyn (9) schreef naar aanleiding van Carry Slees Markies Kattenpies een heel eigen `boek' over een vermist meisje dat ook nog eens Lotte heet. Het is een spannend verhaal en het loopt gelukkig goed af.

De Koningin Wilhelminaschool in Lekkerkerk reageerde en Klas 1G1 van het Kennemer Lyceum in Overveen stuurde een heel kleurige verzameling van verschillende lievelingsboeken. Nu eens niet Harry Potter voor en Harry Potter na, maar De geheimen bewaarder, Lord of the Rings, Sjakie en de chocoladefabriek (,,Ik zou de hele dag door de fabriek dwalen en de nieuwste dingen bedenken'', schrijft Sabine Krouwels (12) uit Bloemendaal).

De redactie van Thema dankt iedereen voor de inzendingen, ook degenen die in dit verhaal niet met naam en toenaam zijn genoemd.

    • Margot Poll