Urkers gestraft om drugs

De politierechter in Lelystad heeft gisteren verscheidene jongeren uit Urk veroordeeld tot werk- en taakstraffen variërend van 28 tot 240 uur voor drugsbezit en cocaïnehandel. Een aantal van de Urkers, die tussen de 20 en 34 jaar oud zijn, moeten op cursus om te leren omgaan met drank en drugs.

De jongeren gebruikten cocaïne om ,,zoveel mogelijk alcohol te kunnen drinken''. Een deel van de taakstraf houdt in dat de jongeren spreekbeurten moeten houden op scholen in Urk. De werkstraffen en cursussen worden speciaal op zaterdag gehouden, zodat de Urkers, van wie er veel doordeweeks op zee moeten vissen, gewoon kunnen werken.

Een 23-jarige Urker kreeg een werkstraf van 240 uur, een drankcursus van 28 uur en twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk. Hij moet zijn winst van 9000 euro inleveren bij justitie. Hij was maandenlang de leverancier van drugs aan tientallen jongeren in het dorp.

De hoofdverdachte komt uit Emmeloord en hoorde vorig week twee jaar gevangenisstraf eisen. ,,Hij was de spil van de cocaïnehandel in Urk'', aldus officier van justitie P. Berden.

De andere jongeren werden veroordeeld tot werkstraffen tussen de 28 en 140 uur. Bij drie anderen is ook een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd. Veel Urkers bleken al eerder te zijn veroordeeld wegens rijden onder invloed of uitgaansgeweld.

Bijna alle jongeren hebben hun rol in de zogeheten Urker drugszaak bekend.

De meeste verdachten zijn afkomstig uit Urk, Emmeloord of Tollebeek. Een van hen is de eigenaar van een horecagelegenheid.